Afbeelding1 Foto Belga

Gorillas wil over twee weken de activiteiten in België stopzetten

ANTWERPEN - Gorillas is van plan om eind deze maand te vertrekken uit België. Dat kregen de vakbonden eerder deze week te horen tijdens een uitgebreid overleg. Het hoofdkantoor van de Duitse flitskoerier Gorillas maakte drie weken geleden bekend dat het zich wil terugplooien op zijn kern­landen en dat het overwoog om in vier landen te vertrekken. Dat ‘overwegen’ was een flink understatement, blijkt nu. Het pers­bericht was nog maar net de deur uit of Gorillas bekeek al hoe het daadwerkelijk op korte termijn de koffers kon pakken in België.

LEES OOK. Gedaan met supersnel geleverde boodschappen? Flitskoerier Gorillas overweegt te stoppen

Gorillas dat – in tegenstelling tot veel andere bedrijven uit de platformeconomie – werkt met werknemers met een vast contract, was eerst van plan om op ­individuele basis de contracten van de 240 werknemers te beëindigen. Maar de vakbonden konden het bedrijf overtuigen om toch een procedure van collectief ontslag te volgen. De flitskoerier, waar geen vakbondsvertegenwoordiging is, ging daar op in.

Overname van activiteiten

Tijdens het overleg woensdag bleek dus hoe snel Gorillas de activiteiten al wil stopzetten. De flitskoerier bekijkt nog of Colruyt of Delhaize een stuk van de activiteiten wil overnemen. Uiterlijk vrijdag moet blijken of dat lukt. Zo niet gaat alles dicht en vertrekt Gorillas eind juni uit België.

De vakbonden kregen het voor elkaar dat Gorillas een sociale enveloppe boven het wettelijke minimum hanteert. Het komt neer op bijna een verdubbeling van de wettelijke ontslagvergoeding. Omdat de meeste mensen nog maar een aantal maanden voor het bedrijf werken, krijgen de werknemers in de praktijk één tot maximaal acht weken extra ontslagvergoeding.

Gekke prijzen

Meer dan de helft van de werk­nemers bij Gorillas zijn fiets­koeriers. Gorillas startte pas in ­juni vorig jaar. De formule kreeg veel aandacht, omdat Gorillas ­beloofde binnen de 10 minuten boodschappen aan huis te leveren. Dat veronderstelde dat de ­keten in de steden waar het actief was (Brussel en Antwerpen) een dicht logistiek net uitbouwde.

Gorillas investeerde sinds zijn start 10 miljoen euro in België. Het bedrijf verbrandt veel geld door de hoge vaste kosten en de lage omzet. Het laatst bekende cijfer, dat van april, toont een verlies van 0,8 miljoen euro. Waar vorig jaar nog financiële investeerders zoals Sofina bereid waren tegen bijzonder gekke prijzen in Gorillas te stappen, dwingt de nieuwe financiële realiteit iedereen met de voetjes op de grond. Een recente kapitaalronde bij ­Gorillas verliep stroef en besparen werd het nieuwe devies. De flitskoerier kwam en verdween … in een flits.