Petite-Source-eerlijke-gerechten-21523253

Van Pepermolen naar slagmolen: nieuw toprestaurant

Hoe zou het zijn met Erik Jan de Wit en zijn echtgenote Marlies? Uitstekend! Want na 2 jaar van verbouwingen en conceptuele overpeinzingen, is hun nieuwe restaurant Petite Source helemaal klaar.

Na tien jaar hadden Erik en Marlies in Bistro De Pepermolen in Pelt een ruim en trouw cliënteel opgebouwd. Maar de ambitie om nog een culinair stapje hoger te zetten, bleef al die tijd sluimeren. Toen er in 2019 een prachtig gebouw aan De Dommel stond te schreeuwen om een renovatie, heeft het koppel niet getwijfeld. Het pand, mét een imposante slagmolen als uithangbord, moest en zou het decor worden van een nieuw toprestaurant, én van de woonst van het echtpaar.

Erik en Marlies hebben de afgelopen twee jaren gezwoegd en gezweet om hun droom invulling te geven. Ze maakten van de coronaperiode gebruik om Petite Source, zoals de zaak heet, helemaal naar hun hand te zetten. “We hebben de tijd die we niet konden werken als restaurant, goed kunnen gebruiken om aan ons concept en aan de details in de diepte te sleutelen”, zegt het horecakoppel. “Dat maakt volgens onze ervaring een groot verschil in de beleving die klanten ervaren.”

Het nieuwe restaurant Petite Source kiest voor kleinschaligheid, ingetogen luxe en sobere intimiteit. Zowel het terras, langs het water gelegen, als de binnenruimte rond de restanten van de voormalige slagmolen, bieden plaats aan maximaal 24 gasten. Gerechten die op een gepersonaliseerde menukaart worden gepresenteerd, worden na bestelling door de zowel de chef als de gastvrouw geserveerd. “Een permanente en aangename connectie tussen zaal en keuken is belangrijk”, vindt Erik.

Wat er op het bord komt? “Het product primeert”, aldus de chef. “Mijn ego blijft in de keukenkast.” En in het glas?
“Marlies is het type sommelier dat niet met haar wijnkennis te koop loopt”, vindt haar man. “Haar expertise en goede smaak zorgen voor de juiste en vaak verrassende wijnvoorstellen.” Zoals een ratafia van champagne Domaine Henri Giraud, die na 20 jaar solera-rijping een indrukwekkend versmolten boeket van vijgen en noten omvat. Ideaal voor bij een gevarieerde kaasplank, samengesteld door Peter Verbrugge… “Meerwaarde creëren, daar gaat het ons om”, besluiten de zaakvoerders van Petite Source.