Afbeelding10

Fiberklaar wil glasvezelnetwerk realiseren in Mol: 14.000 gezinnen maken kans op gratis aansluiting

MOL - Het gemeentebestuur van Mol ondersteunt nutsbedrijf Fiberklaar om vanaf het najaar een glasvezelnetwerk te realiseren in de gemeente. In totaal krijgen 14.000 gezinnen kans op een gratis huisaansluiting. De aanleg start pas als 20% van de potentiële gezinnen zich voor 8 augustus aanmeldt.

Het Vlaamse netwerkbedrijf Fiberklaar wil tegen eind 2028 1,5 miljoen Vlaamse huishoudens aansluiten op een rechtstreeks glasvezelnetwerk. In totaal gaat het over een investering van 2,5 miljard euro. Nog dit najaar wil het bedrijf aan de slag in Mol. Dat gebeurt in overleg met het gemeentebestuur.

Het glasvezelnetwerk verzekert stabiel en supersnel internet. In een eerste fase wil Fiberklaar het netwerk uitrollen in het centraal gelegen gebied van Mol. Nadien vindt de verdere aanleg plaats richting buurgemeenten. Ruwweg gaat het om 80% van alle woningen in Mol.

De 14.000 woningen die zich potentieel kunnen aansluiten, liggen in Mol centrum en de grootste delen van de gehuchten Ginderbuiten, Sluis, Achterbos, Donk, Millegem, Gompel (deels) en Ezaart. Postel, Rauw, Wezel, Heidehuizen en het deel van Gompel achter het kanaal komen pas op een later tijdstip aan bod, mogelijk gekoppeld aan een andere gemeente. Datzelfde geldt voor landelijk gelegen delen met beperkte bewoning.

20 procent nodig

De werken starten pas effectief als 20% van de 14.000 gezinnen zich uiterlijk 8 augustus via www.fiberklaar.be/mol aanmeldt voor een gratis huisaansluiting. Wie zich aanmeldt, verplicht zichzelf tot niets. Het gaat om een open netwerk waarbij het aantal providers altijd kan toenemen.

Om de inwoners van Mol te informeren over de mogelijkheden van een rechtstreekse glasvezelaansluiting en de werkwijze voor aanmelding, organiseert Fiberklaar de komende weken een informatiecampagne. Dinsdagavond 12 juli om 19.30u is er een fysieke infoavond in Zaal ’t Getouw. Dinsdagavond 19 juli om 19.30u is er een webinar. Inschrijven kan via www.fiberklaar.be/mol.