bloemenwinkel

Bloemenwinkel Ixora bestaat 35 jaar en geeft alle klanten een cadeautje

MECHELEN - Het is feest bij bloemenwinkel Ixora in de Hoogstraat in Mechelen. De zaak bestaat deze maand precies 35 jaar. Om dat te vieren krijgen alle klanten een flowerbag mee naar huis. “We willen de klanten bedanken voor hun jarenlange trouw”, zegt uitbater Koen Naeye, die nog lang niet aan stoppen denkt.

35 jaar geleden, in 1987, nam Koen Naeye (57) uit Oudenaarde een bloemenwinkel in de Hoogstraat in Mechelen over. Hij vestigde er zijn eigen zaak: Ixora. “Ik studeerde aan de tuinbouwschool in Kortrijk, maar mijn oudere zus studeerde in Mechelen”, zegt hij. “Via een advertentie in een krantje kwam ik te weten dat de zaak een overnemer zocht. Kort daarna ben ik naar Mechelen verhuisd en heb ik de bloemenwinkel overgenomen. Ik was toen amper 22 jaar.”

De eerste jaren kwamen de ouders van Koen helpen. Later hielpen ook zijn vrouw en kinderen in de winkel. “Het is echt een familiebedrijfje geworden”, zegt hij. “Het is fijn om samen te werken. De hulp is ook welkom, want er komt nu veel meer bij kijken dan 35 jaar geleden. Zo krijgen we heel veel onlinebestellingen. Die moeten natuurlijk allemaal aan huis geleverd worden. Daarvoor werken we samen met de Greendriver, maar een deel van de bestellingen vervoeren we zelf.”

Wijn en pralines

De komst van het internet en de onlinebestellingen was één van de grootste veranderingen tijdens de afgelopen 35 jaar. “Maar er is nog veel meer veranderd”, zegt Koen. “Het aanbod is nu veel groter. Vroeger had je twintig soorten bloemen, nu zijn dat er misschien wel veertig. De kwaliteit is verbeterd. Dat is nodig, want de klanten worden kritischer en veeleisender. Maar dat is goed, want we hebben altijd gestreefd naar een goede kwaliteit.”

Door de jaren heen veranderde ook het aanbod bij Ixora. “Uiteraard lag de focus altijd op de snijbloemen”, klinkt het. “Maar de laatste jaren zijn daar ook kaartjes, ballonnetjes en beertjes bijgekomen. We verkopen zelfs pralines en wijnen uit Arabische landen, zoals Marokko en Tunesië. Ik ben zelf een wijnliefhebber en leerde per toeval een importeur kennen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Je kan hier dus voor veel meer terecht dan alleen een mooi boeket bloemen.”

 

Wie deze maand iets koopt bij Ixora, krijgt een gratis flowerbag. — © Dirk Vertommen

Ook na 35 jaar blijven bloemen erg in trek. “We merken zelfs dat onze verkoopcijfers nog ieder jaar een beetje stijgen. Maar er zijn wel veranderingen merkbaar. Vroeger kochten de mensen vaker een boeket voor zichzelf. Het ging dan vooral om oudere klanten die graag bloemen in huis hadden. Vandaag kopen de mensen minder voor zichzelf, maar zijn ze vrijgeviger. Zeker tijdens speciale momenten, zoals moederdag, worden er nog steeds massaal bloemen gekocht.”

Om de klanten te bedanken voor hun jarenlange trouw krijgt iedere klant deze maand een gratis duurzame flowerbag om de bloemen in te vervoeren. “Ik geef de klanten graag iets extra”, zegt Koen, die er op hamert dat dit zeker nog geen afscheid is. “In principe mag ik over zes jaar met pensioen, maar zolang mijn gezondheid het toelaat, wil ik verdergaan. Ik wil de winkel gerust nog tien jaar openhouden.”