Afbeelding12 Kristof Henkens (36) aan ‘Den Admiraal’. Foto Leen De Smedt

Starter van de week: Caffee Cognac in Aalst wordt ‘Den Admiraal’ onder druk van Franse regio

AALST - Na een niet mis te verstane waarschuwing van de cognacregio is Caffee Cognac op de Grote Markt in Aalst van naam veranderd: het heet nu Den Admiraal. “Het heeft ons geld gekost en we hebben veel moeten weggooien maar we zijn dan in één adem voor een totaalrenovatie gegaan, en een nieuwe start”, zeggen zaakvoerders Kristof Henkens en Nicolas Standaert. “We hebben voor alle zekerheid de naam van onze zaak voor minstens tien jaar laten beschermen.”

Caffee Cognac, of nee, Den Admiraal, zit van onder tot boven in het nieuw. Van een dikke tegenvaller hebben Kristof en Nicolas uiteindelijk het beste gemaakt. Het was niet niks wat ze tegenkwamen: een zaak die al negentien jaar onder de naam Caffee Cognac bekend is, van onder tot boven aanpassen.

Alle verwijzingen weg

De verwijzing naar cognac was immers onwettelijk volgens de vertegenwoordigers van de Franse regio, die ermee dreigden in geval van verlet tegen de Aalstenaars te procederen. De denominatie Cognac is een aanwijzing van een geografisch gebied dat beschermd is op niveau van de Europese Unie, waardoor de horecazaak zowel haar website als alle verwijzingen naar de drank in haar café uiterlijk 31 augustus dit jaar verwijderd moet hebben.

Schorten, polo’s, glazen, pochetten, onderleggers, de lichtreclame, … alles is weg. “Hoeveel dat samen kostte? Veel”, zegt Kristof. “We besloten om alles ineens te doen en van nul te herbeginnen. Onze glazen zijn nog in de maak, het meeste is klaar. Waarschijnlijk komen ze in september controleren of alle verwijzingen naar cognac weg zijn. Die verdwenen ofwel in de vuilniscontainer, de polo’s dragen we nog voor vuile werkjes en de papieren onderleggers gaven we aan scholen, om op te kleuren. Het was heel zwaar maar het is een nieuwe start en een andere kans.”

Vastgelegd via advocaat

“We hebben goed nagedacht over een goede, nieuwe naam”, vertelt Kristof nog. “De naam admiraal sprak ons aan want er is ook een Graaf (van Egmont, de brasserie, red.) op de Grote Markt. Aan dranken geen gebrek, Den Admiraal op basis van daiquiri wordt een huiscocktail. Voorts gaan we vanaf heden nog meer focussen op het eten, met op donderdag een vleesdag met brochetten en vrijdag elke week een andere vis, maar even goed staat er alweer een American Night op het programma, afterworks en tal van andere activiteiten. Onze naam is overigens voor de komende tien jaar vastgelegd via een advocaat.”