Bio-incubator 2 Foto: hsb

Alweer nieuwe bouw gestart op wetenschapspark in Heverlee

HEVERLEE - Op het wetenschapspark Arenberg is weer maar eens gestart met de bouw van een nieuw kantoor- en laboratoriumgebouw voor biotechnologie. De vraag naar kantoren en labs voor start-ups is groot. Zo groot dat de bouw van Bio-incubator 5 kan starten nog voor 4 zelfs maar in gebruik is genomen. “En zelfs voor Bio-incubator 6 hebben we al ingeschreven bedrijven”, klinkt het.

Bio-Incubator Leuven biedt ruimte en ondersteuning voor startups en gevestigde waarden in de biotechnologische sector. Het wetenschapspark, dat in de jaren 90 geopend werd met het gebouw van Option, wordt de jongste jaren tegen een steeds hoger tempo volgebouwd. “We zijn altijd pas gestart met de bouw van een nieuwe blok als er genoeg bedrijven zich hadden ingeschreven om dat in te vullen. Maar momenteel kunnen we amper nog volgen”, zegt professor Koen Debackere, erevoorzitter van Bio-Incubator Leuven.

En dat wordt meteen duidelijk met de locatie van de feestelijkheden woensdag. Door het slechte weer werd de symbolische eerste steen van Bio-incubator 5 gelegd in Bio-incubator 4. En wat blijkt: ook dat gebouw is nog in opbouw. “Nummer 4 is bijna af, we leggen de eerste steen van incubator 5 en ook de plannen voor 6 zijn er al. Ook daarvoor zijn er al claims op de kantoren. De interesse voor extra huisvesting in dit wetenschapspark is enorm groot en we moeten heel snel bouwen. Binnen een viertal jaar zal het park helemaal volgebouwd zijn”, aldus Debackere.

 

 

Momenteel zijn er een 40-tal biotechbedrijven die hun kantoren en labs hebben op de site. “Dat zijn magneten voor anderen. Niet alleen spinoffs van de KU Leuven, maar ook anderen komen erop af. De nood is groot”, klinkt het.

Met Bio-incubator 4 komt er binnenkort 4.500 vierkante meter laboratorium- en kantoorruimte bij om aan die nood te voldoen. Daarachter komt dan Bio-incubator 5, goed voor 3.300 vierkante meter flexibele labo- en kantoorruimte voor zo’n 160 werknemers. De twee samen vormen de Arenberg Accelerator omdat ze zich expliciet richten op biotechnologiebedrijven die sneller willen groeien.

Proefdieren 

Bij de bouw van Bio-incubator 4 en 5 staat duurzaamheid voorop. Zo wordt gebruikgemaakt van CO₂-arme cement en zullen de gebouwen verwarmd worden zonder fossiele brandstoffen. De gebouwen hebben kantoren, lab-ruimte en waar nodig ook ruimte voor bijvoorbeeld proefdieren.

Bio-incubator 5 zou klaar moeten zijn tegen begin 2024. Het project zal 12 miljoen euro kosten, betaald met bankfinanciering en een kapitaalsinbreng van KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant verleenden hun volledige medewerking bij de realisatie. “Het is prachtig om zien hoe dit park groeit”, zegt schepen van Economie Lalynn Wadera  (Vooruit). “Hier wordt een kans gegeven aan beloftevolle teams. En dat gebeurt door samenwerking tussen enorm veel partners, iets wat zo typisch Leuvens is. Wetenschappers en ondernemers die allemaal samenwerken om te werken aan een betere toekomst voor ons allemaal. Daar kan je als schepen enkel trots op zijn.”