Afbeelding3 Boven: Charlotte Beirens, Stephanie Van Aerde en Ellen Spanoghe. Onder: Leo en Luc Spooren en voorzitter Marc Perin. Foto Jan Brys

Nauwelijks leegstand in oudste winkelcentrum van ons land: “Goede mix tussen koopwinkels en nichewinkels”

BRASSCHAAT - Het Winkelcentrum Patio Donk aan de Donksesteenweg in Brasschaat bestaat 50 jaar. Zowel de winkelpanden als de appartementen erboven kennen een bijna maximale bezettingsgraad. Het winkelcentrum bewijst dat de strijd tegen de e-commerce zeker geen verloren zaak is. Naast de gevestigde waarden komen er ook geregeld jonge ondernemers bij, zoals zaakvoerster Ellen, die bakkerij Spanoghe van Ekeren naar Brasschaat brengt.

In 1972 opende Patio Donk de deuren. Het was het eerste winkelcentrum in ons land. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er één grootwarenhuis zou worden gebouwd op het perceel tussen Ekeren en Brasschaat. Maar lokaal senator Paul Akkermans, ook voorzitter van het toenmalige Unizo, kon daar een stokje voorsteken. Hij wou er een openlucht winkelcentrum. Om ook klanten uit Ekeren aan te trekken, zorgde hij voor verkeerslichten zodat die de drukke Kapelsesteenweg vlot konden oversteken.

Het merendeel van de handelaars is in Patio Donk eigenaar van hun pand. Dat is helemaal anders dan bijvoorbeeld op de Bredabaan in het centrum van Brasschaat. Daar kunnen eigenaars de prijzen kunstmatig hoog houden voor hurende middenstanders.

 

Luc en Leo Spooren. Jan Brys

Juwelier Spooren was de eerste die zijn trek nam in het winkelcentrum. Hij is de enige nog aanwezige uit de beginperiode. De inmiddels 88-jarige Leo Spooren had al een zaak op de Dageraadplaats in Antwerpen maar de ruimte was er te beperkt. Leo ging op zoek naar een groter pand.

Frans de Kleerkast

“Zo kwamen wij hier in Brasschaat terecht. Toen wij het winkelpand betrokken, stonden de appartementen nog in de ruwbouw. Het binnenplein was een groot waterbassin, dat zorgde soms voor lekken in de ondergrondse parking. Dat is dan geëvolueerd naar een groene invulling zoals we het vandaag kennen. Alle 20 panden waren meteen ingevuld. En wij waren hier amper een jaar open of we kregen al af rekenen met een ramkraak. Frans Van Reeth, bijnaam ‘De Kleerkast’, ramde met een Mini Cooper de stalen rolluiken in. Hij kon met de volledige inhoud van de etalages verdwijnen.”

In 1983 behaalde zoon Luc het diploma van opticien-optometrist en in 1992 bij het 20-jarig bestaan van de zaak, wordt Luc afgevaardigd bestuurder van NV Spooren.

 

De verzamelde handelaars van Patio Donk.

Luc Spooren: “De Patio heeft enkele zeer grote troeven. Dat maakt dat er toch wel een verschil met bijvoorbeeld het de Bredabaan in het centrum van Brasschaat en de Promenade in Kapellen waar er wel degelijk leegstand is. Wij hebben hier een grote en vooral gratis parking, ideaal voor wie snel binnen en buiten wil. Er is ook een goede mix van dagelijkse koopwinkels en nichewinkels.”

“In september opent Ellen Spanoghe haar bakkerij in het pand waar vroeger Van Hunsel was gevestigd. Nichewinkels trekken dan weer mensen aan van veel verder. En in de wijk Vriesdonk is er geen ontmoetingsruimte voor de bewoners. Wij nemen die functie zo’n beetje op ons. Het is ook zo dat elk pand een bestemming heeft, juist met de bedoeling de diversiteit te waarborgen. Veranderingen aan dat principe zijn aan regels gebonden”, zegt Spooren. In 2004 onderging Patio Donk een grondige renovatie. Daardoor steeg ook de waarde van de panden en de appartementen.

Jonge nieuwkomers

Basalt.wines, Spanoghe by Ellen en Patisserie Charlotte zijn drie zaken van jongere ondernemers die de sprong hebben gewaagd. Ellen Spanoghe opent in september de voormalige bakkerij Van Hunsel. Zij komt uit een bakkersfamilie.

 

Ellen Spanoghe bij haar toekomstige bakkerij. Jan Brys

“Ik wou al van in mijn tienerjaren een eigen bakkerij openen maar dat kwam er niet van. Nu is er deze kans en die wil ik grijpen. We worden vanaf september dagelijks aangeleverd door twee warme bakkers. Verder wil ik er ook meer een belevingszaak van maken. Dat houdt in dat er aan de kant van de kerk tafeltjes komen waar de klanten een koffietje kunnen nemen en een kleinigheidje kunnen eten. Ik heb de indruk dat de klanten zeer blij zijn dat er opnieuw een bakker in de Patio Donk komt.”

Van Stephanie Van Aerde horen we ongeveer hetzelfde. Zij opende vorig jaar haar wijnwinkel Basalt.wines. “Tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat de factor open lucht zo belangrijk is. Daarom heb ik niet getwijfeld toen ik de kans kreeg hier in dit open lucht centrum te starten. Een winkelcentrum zoals dit is er niet alleen om te winkelen”, zegt Stephanie. Ook Jean sur Mer heeft een tijd geleden zijn intrek genomen in de Patio.

Patio Donk viert van donderdag 9 juni tot en met zaterdag 11 juni feest. Zaterdag zijn er verschillende foodstands en zorgt Radio Park voor een live uitzending. Om 15u volgt een modeshow in twee delen met twee keer een optreden van Ilias Addi, bekend van The Voice.