Afbeelding3 Stadsgids Tanguy Ottomer en George de robot. Foto Jan Van der Perre

Winkeliers en klanten testen nieuwe technologie uit via Smart Retail Area: “Het digitale luik is een aanvulling, geen vervanging”

ANTWERPEN - Vanaf 8 juni tot het einde van de zomer kunnen nieuwsgierige klanten de nieuwste technologie in de retail uittesten door de gloednieuwe Smart Retail Area. De twaalf deelnemende winkels bevinden zich tussen het Operaplein en de Groenplaats. De stad, in samenwerking met Thomas More-hogeschool en met steun van de Vlaamse en Europese overheid, wil met dit project de verbinding aangaan tussen de fysieke winkels en de webshops.

Shoppen, shoppen, shoppen, of is het eerder online shoppen? Hoewel winkelstraten tegen het einde van de week nog steeds goed gevuld blijven, is er een duidelijke trend van kleding of andere producten uit te testen in de winkel maar achteraf met lege handen thuiskomen. Nadien wordt er dan wel een online bestelling geplaatst. “Fygitaal winkelen is de toekomst”, zegt Koen Kennis. De schepen van middenstand bedoelt hiermee dat fysiek en digitaal winkelen hand in hand moeten gaan zonder elkaar tegen te werken.

George Clooney

Touchscreens en selfscans zijn ons niet meer onbekend, daarom dat de innovaties van de Smart Retail Area nog een stapje verdergaan. Het gekste digitale wezentje vinden we in de Nespresso Boutique op de Meir. Tijdens het binnengaan van de winkel worden we verwelkomd door een zwoele Amerikaanse stem. “Hey I’m George, how can I help you?” Meneer Clooney bent u het? Hoewel de steracteur ons via een grootschalige advertentie diep in de ogen kijkt, zijn we niet in levende lijven gebotst op de acteur maar staan we voor de sympathieke shop assistant robot die toevallig dezelfde naam deelt.

 

Shop coördinator Christy Moerkerken is al volledig gewoon aan George. Foto Jan Van der Perre

“George helpt vooral de mensen aan de selfscan. Het zijn redelijk makkelijke handelingen maar toch is dit niet voor iedereen evident, daarom springt George bij waar nodig. Het is ook een extra ervaring. Mensen komen niet elke dag in aanraking met een robot. In het begin was het even wennen maar na een dikke maand is George al volledig opgenomen in het team”, zegt shop coördinator Christy Moerkerken (35).

Het is mogelijk om de digitale toepassingen eigenhandig te komen ontdekken of je kan je inschrijven voor een ontdekkingstocht, begeleid door stadsgids Tanguy Ottomer, langsheen de twaalf winkels.