Afbeelding3 Foto ivh

Stora Enso bekijkt productie gerecycleerd verpakkingskarton in Gentse fabriek

GENT - De Fins-Zweedse groep Stora Enso bekijkt de ombouw van de papierfabriek in Langerbrugge in de Gentse kanaalzone. Voor een van de twee productielijnen bestudeert het bedrijf de ombouw naar een hoogvolumelijn voor gerecycleerd verpakkingskarton.

Stora Enso is actief in allerlei sectoren, onder meer verpakkingsmateriaal, houtproducten, maar ook papier. Het bedrijf kondigde in april aan vier van de vijf papierfabrieken te verkopen. Het gaat om fabrieken in Finland, Zweden en Duitsland. De Gentse papierfabriek blijft als enige binnen de groep.

Het bedrijf verduidelijkt nu wat de plannen zijn met de fabriek. Zo onderzoekt het naar eigen zeggen groeimogelijkheden in gerecycleerd verpakkingsmateriaal met een eventuele ombouw van één van de twee productielijnen. Stora Enso startte concreet een haalbaarheidsstudie.

350 miljoen euro jaaromzet

“De investering sluit aan bij Stora Enso’s strategische focus op hernieuwbare materialen en zou de groeikansen ondersteunen die ontstaan door de toenemende vraag naar gerecycleerd verpakkingskarton”, klinkt het in een persbericht.

Stora Enso zou de productielijn voor krantenpapier ombouwen. De andere productielijn produceert papier voor magazines. De studie moet naar verwachting in de eerste helft van 2023 afgerond worden. Er is sprake van een mogelijke productiestart in 2025, met een jaarlijkse capaciteit van 700.000 ton, goed voor ongeveer 350 miljoen euro jaaromzet op volle capaciteit. De investering wordt geraamd op ongeveer 400 miljoen euro. Stora Enso produceert momenteel gerecyleerd verpakkingskarton in Polen, voornamelijk voor de Oost-Europese markt.

De toekomst van de magazinepapierlijn zal worden geëvalueerd indien een beslissing wordt genomen over de ombouw van de krantenpapierlijn. “Indien een investeringsbeslissing wordt genomen, zal de site in Langerbrugge onze papierklanten zoals gebruikelijk blijven bedienen tot ten minste eind 2024”, gaat het persbericht verder. De Gentse fabriek telt ongeveer 440 werknemers.