koen pittevils SBC

“Domme gebouwen kosten veel geld”

Wat hebben het NATO-hoofdkwartier in Evere, het Havenhuis in Antwerpen, het voetbalstadion van Stayen of de nieuwe gebouwen van Mediahuis in Hasselt met elkaar gemeen? De technieken van al deze gebouwen draaien op slimme sturingen van Smart Building Controls uit Houthalen-Helchteren. De snelgroeiende KMO heeft als extra dienst nu ook unieke software geschreven om de laadinfrastructuur van elektrische voertuigen te optimaliseren. Toptechnologie, die echter bij veel potentiële klanten onder de radar blijft.

Het kernteam van Smart Building Controls (SBC) was vroeger werkzaam op de programmatie-afdeling van een gekende elektrogroothandel. Toen die het niet meer zag zitten om nog domotica en andere projecten voor grote commerciële- en overheidsgebouwen uit te tekenen, zijn de medewerkers vertrokken voor de oprichting van een eigen zaak. Dat was in 2015. “We zijn begonnen met het servicen van kleinere aannemers in elektriciteit”, zegt Koen Pittevils. “Van daar zijn we gegroeid naar het ontwerp van grotere beheerssystemen voor volledige gebouwen. We maken daarbij talrijke koppelingen naar toepassingen als de brandcentrale, toegangscontrole, HVAC, verlichting, enzovoort. Bovendien kunnen we een aansluiting maken op het bestaande IT-netwerk, zodat bijvoorbeeld de boekhouding of reservatiesoftware aan het systeem gekoppeld zijn. De conclusie is dat onze klanten zo, dus met één systeem, een volledig gebouw kunnen beheren. Onze voornaamste troeven zijn dat we onze eigen software schrijven en daardoor dezelfde kwaliteit aan een lagere prijs kunnen leveren als de grote jongens. En ook dat we maatwerk verzorgen voor lokale leveranciers, die het anders met standaardtoepassingen moeten zien te rooien. Bovendien onderscheiden we ons door de visualisatie van alle gegevens. We maken telkens een dashboard op maat, zodat de gebruikers perfect alle parameters in het oog kunnen houden.”

Ondanks de grote referenties die Smart Building Controls kan voorleggen, blijft het werk van het 10-koppige team nog vaak onder de radar. “Wat we doen is niet echt zichtbaar voor de buitenwereld”, aldus nog Koen Pittevils. “Als we werken in onderaanneming van grote installateurs, lopen zij vooral in de kijker. Erg is dat niet, want als onze klanten tevreden zijn, vloeien daar automatisch andere opdrachten uit voort. Het is alleen zo dat onze naambekendheid wat trager in de markt circuleert en dat onze groei mogelijk vertraagt.”

Misschien dat het nieuwe product van SBC wél de grote weerklank zal vinden? “We hebben software geschreven die ondersteuning biedt voor een efficiënt load management”, legt Pittevils uit. “Het houdt in dat we op een intelligente manier de energievoorziening van zonnepanelen monitoren en suggesties geven om hier optimaal gebruik van te maken voor het laden van de elektrische voertuigen. Meer concreet wordt de intensiteit van de opgewekte stroom (veel of weinig zon) gekoppeld aan de prioriteiten voor het verbruik. Als er bijvoorbeeld een vertegenwoordiger slechts een uurtje onder de middag aanwezig is, en die daarna nog verre verplaatsingen moet doen, zal het systeem hem aan de laadpaal zetten in plaats van de kantoorbediende die in principe de hele dag kan laden. Het is maar één voorbeeld van de talrijke mogelijkheden die dit slimme beheerssysteem bevat. We hebben de output ook in een handige visualisatie gestopt, zodat het meteen duidelijk wordt welke acties er moeten ondernomen worden.”

Koen Pittevils en zijn team zijn helemaal klaar om met hun technologie de totale doorbraak te realiseren. “We kijken enorm uit naar de volgende fase in ons groeiparcours. Met het grote enthousiasme van onze huidige en toekomstige klanten, kan dat geen probleem zijn.”