Robbe Quirynen en Tim Smet Tim Smet en Robbe Quirijnen

Strafpleiter die verdachte op proces-Aquino verdedigde, start als voetbalmakelaar

Dat een crisis ook nieuwe kansen kan bieden, bewijst de Antwerpse strafpleiter Tim Smet. Hij maakte tijdens de coronacrisis van de vrijgekomen tijd gebruik om een Masteropleiding in Sportmanagement te volgen aan het Johan Cruyffinstituut. Daar legde hij de basis voor zijn eigen makelaarskantoor: Grow Sport Management. "Ik wil samen met enkele ervaren partners jonge spelers beter maken, zowel op als naast het veld", vertelt Tim Smet die zelf ooit op semi-professioneel niveau voetbalde.

Tim Smet begon in 2002 als advocaat aan de Antwerpse balie. “Ik startte als stagiair bij meester Vic Van Aelst en groeide door tot medevennoot van Nevisis Advocaten. Wij hebben kantoren in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. In Antwerpen stuur ik een team aan van negen advocaten. In die twintig jaar als strafpleiter stond ik achttien keer voor het hof van assisen, zoals recent de moord op Silvio Aquino. Dat is een groot proces in Tongeren waar ik een van de verdachten verdedigde.”

Sportrecht

“Hoewel ik tegenwoordig veel fiets, voetbalde ik in België in de nationale reeksen. Onder meer bij Beveren en Sint-Niklaas. Ik had als sportende advocaat altijd al interesse in sportrecht. Tijdens de pandemie – toen ook de gerechtelijke molen op een lager pitje draaide – maakte ik van de vrijgekomen tijd gebruik om te studeren aan het Johan Cruyffinstituut in Amsterdam. Daar behaalde ik een Master in Sportmanagement. Via ons advocatenkantoor was ik al in contact met enkele ervaren mensen uit de voetbalwereld. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Letterlijk.”

 

Tim Smet tijdens het proces-Aquino. Foto Belga

Negatief imago

“Vandaag kampen veel voetbalmakelaars met een negatief imago. Door transparant te zijn over onze aanpak, zowel naar de speler als naar zijn familie, willen we dat taboe doorbreken. Jonge, talentvolle voetballers hebben er alle belang bij dat ze zich laten bijstaan door specialisten. Niet alleen op het veld, maar zeker ook buiten de lijnen. Denk aan administratie en juridisch advies bij onderhandelingen of contracten.”

“Er is een fijne wisselwerking tussen mijn job als advocaat en mijn werk als voetbalmakelaar.”

Tim Smet

“Net daarom hebben wij Grow Sport Management opgericht. Ons doel is om spelers beter te maken. Wij adviseren hen op meerdere domeinen: mental coaching, tactische begeleiding, maar we werken ook met financiële specialisten en verzekeringsexperts. Hoe meer de speler zich kan focussen op voetballen, hoe beter de prestaties.”

Grote namen

“Elke voetballer waarvan wij denken dat hij prof kan worden, of het al is, komt in aanmerking. Vijftien scouts zorgen ervoor dat we bijna elke talentvolle speler op de Belgische velden kennen. Voor de begeleiding werken we samen met gerenommeerde namen uit het Belgisch voetbal zoals Louis De Vries en Dennis Van Wijk. Ook buiten België speuren we naar voetbaltalent, waarvan we denken dat die bij een Belgische club zou passen.”

“Er is een fijne wisselwerking tussen mijn job als advocaat en mijn werk als voetbalmakelaar. Meermaals is al gebleken dat ik gepast juridisch advies kon geven aan jonge spelers en zijn familie. Anderzijds doen mensen uit de voetbalwereld ook beroep op mijn ervaring als advocaat voor andere materies. Met Grow Sport Management willen we spelers laten groeien, maar ook als makelaarskantoor tonen we de ambitie om verder door te groeien. Wij willen Grow uitbouwen tot een vaste waarde in het Belgische voetbal.”