Afbeelding14 Danny (rechts) maakt zijn opvolger Hans wegwijs.

Wissel aan de top en steeds nieuwe uitdagingen bij De Kringwinkel Antwerpen: “Hoe boksen we op tegen Vinted en co?”

ANTWERPEN - Danny Vercauteren (64) gaat, Hans Tops (54) komt: wissel aan de top bij De Kringwinkel Antwerpen, een bedrijf met tien winkels en 520 werknemers. Vercauteren maakte in 20 jaar op de markt van hergebruik, sociale tewerkstelling en winkelen een aardverschuiving mee. En Tops moet aan de bak met alwéér nieuwe uitdagingen, zoals ‘hoe bokst De Kringwinkel op tegen mega-apps als Vinted en aanverwanten?’ Alvast twee Antwerpse weetjes: 23 juni opent de nieuwe centrumwinkel aan de Lange Koepoortstraat. En ook in de Stuivenbergwijk beweegt iets.

De Kringwinkel moet blijven pionieren en zoeken waar noden zitten. Zo komt aan het Stuivenbergplein een vestiging waar winkelen, ontmoeten en dagelijks ondersteunen samen gaan. Ze is concreet gericht op bewoners met kansarme achtergrond, en opent in samenwerking met sociale organisatie Saamo. Het is het zoveelste project dat Vercauteren opstartte, en schuift binnenkort mee naar zijn opvolger.

 

“Mijn diploma als sociaal pedagoog en mijn eerste werkervaring bij Makro kwamen mooi samen in dit bedrijf”, blikt de afscheidnemende directeur terug. Grappig: in de moeilijke jaren ‘80, toen niemand zat te wachten op mensen met zijn profiel en de werkloosheid piekte, maakte hij nog geëngageerd theater bij Vuile Mong en zijn Vieze Gasten.

“Maar in dit bedrijf startte dan toch mijn fatsoenlijke carrière. Ons kringloopcentrum, toen nog onderdeel van Vitamine W, had 25 werknemers.” Nu dus 520, van wie er 440 in een statuut sociale tewerkstelling zitten. De Kringwinkel Antwerpen waaiert ook uit tot in vele randgemeenten en heeft twee grote magazijnen, één aan de Deurnsebaan in Merksem en één in Schoten.

Mainstream geworden

De belangrijkste trend in het tijdperk-Vercauteren: kringwinkels zijn zo mainstream als wat geworden. “Daar zit ons potentieel, inderdaad. En tegelijk moeten we op steeds nieuwe manieren op zoek naar onszelf en naar aandacht. Ik heb me in al die jaren als directeur steeds moeten heruitvinden.” Naast nieuwe winkelconcepten, zoals dat van Stuivenberg maar tegelijk Circuit op Nieuw Zuid (waar startups of bedrijfjes rond hergebruik op één locatie zitten), moet Danny zich nu zelfs met afvalstromen bezighouden.

“Want na enkele keren hergebruiken worden die producten ook maar afval, en dan moet je daar weer slim en ecologisch mee aan de slag. En de hele tijd ben je hier ook met mensen bezig natuurlijk: vind je handen genoeg om al die dingen, in de winkels maar ook achter de schermen, te doén? Het transport, het sorteren, het etaleren? En kom je aan het eind van de dag uit de kosten? Da’s de grootste uitdaging waar Hans mee zal kampen. Dit is een sociale organisatie, maar blijft een bedrijf.”

Hans Tops uit Ranst leidde al het maatwerkbedrijf WEBO in Sint-Katelijne Waver én was de beste van 100 kandidaten voor de job. Hij weet dus wel hoe hij mensen moet aansturen. Maar nu hij één van de grootste Kringwinkelgroepen van Vlaanderen op zijn bord krijgt, moet hij ook concurreren met apps en sites als 2dehands of Vinted. Want eigenlijk hebben we allemaal een Kringwinkel in de broekzak zitten.

“We moeten ons staande houden in dat digitale geweld, ja. We hebben niet de enorme marketingbudgetten, wél hebben we al een zekere schaal. We moeten dus hefbomen vinden. Daar zijn we in onze koepel van Kringwinkels echt wel op aan het werken. Wacht maar af.”

Lange Koepoortstraat

Ondertussen zijn Hans en Danny blij dat in Antwerpen-centrum nog deze maand alweer een winkel opengaat, de elfde al, deze keer in de snel aantrekkende Lange Koepoortstraat. Die stadswinkel is de opvolger van de vestiging aan de Sint-Jorispoort die weg moest voor hotel Botanic Sanctuary. Deze winkel zal zich richten op kleding, huisraad, interieur, kleine meubelen en elektro. En er komt een geefplek, want zowel achter als voor de kassa wil De Kringwinkel even sociaal blijven. Hans verwoordt het op zijn manier: “We moeten in de hoofden van de mensen kruipen. Wie bij ons een euro uitgeeft, die laat zich horen. Want die staat achter wat wij doen.”