Lieven Vanlommel, ceo van Foodmaker, richtte zijn bedrijf in Westerlo op in 2004. Zijn missie: maaltijden bereiden met groenten van eigen biovelden in Diest. Lieven Vanlommel groeide zelf op tussen de groenten. Zijn overgrootouders waren al groenteverkopers.
De ceo van Foodmaker werd in 2012 jonge ondernemer van het jaar. In diezelfde periode ontstond de band met Delhaize, dat de producten van Foodmaker sindsdien verkoopt in zijn 826 winkels.
Partnership
In 2021 kondigden Delhaize en Foodmaker een partnership en de opening van vijf Foodmaker-restaurants in 2022 aan. “Samen willen we inzetten op de werkende mens”, zegt Lieven Vanlommel. “Gezonde voeding moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn, ook op de werkvloer.”
Ondertussen zijn er Foodmaker-restaurants in de hoofdkantoren van Proximus en Engie in Brussel. “De vraag bij bedrijven is enorm groot”, vertelt Lieven Vanlommel. “Door gezond eten aan te bieden, houdt een werkgever zijn personeel fit en is er minder ziekteverzuim.”
Eigen boerderijen
Delhaize is de hoofdfranchisenemer van de restaurants, Foodmaker staat in voor de look en feel. In de restaurants serveert Foodmaker gerechten die zijn gemaakt met biologische en seizoensgebonden producten van eigen bodem. In Assent bij Diest kweekt Foodmaker zijn eigen biologische kruiden en groenten.
Foodmaker is de enige onderneming in België met het certificaat voor biocyclische veganlandbouw. Sinds kort test het op een tweede boerderij in Laakdal met graanteelt.