An Vermeulen is lid van de raad van bestuur van Special Olympics. Zij kent verscheidene sporters die aan de Special Olympics deelnemen of hebben deelgenomen: “Quinten is een heel goed voorbeeld. We volgen hem al lang binnen Coca-Cola.”
“Ik vind het ook altijd erg fijn om Micheline te zien. Zij is een zwematlete en ik zie haar telkens in de raad van bestuur. Enkele jaren geleden vernam ik dat Celine, de dochter van een fijne collega ook een olympiër is geworden, dat maakt ons ook heel trots.”
Positieve energie
“De special olympiërs geven me altijd heel erg veel positieve energie. Je kan een glas bekijken als halfvol of halfleeg, maar in gesprekken of interviews met olympiërs is het glas altijd hervulbaar. Men spreekt dikwijls over de kracht van authenticiteit en kwetsbaarheid. Op dat vlak kunnen we allemaal veel leren van de atleten.”
Inclusie en diversiteit mogen binnen Coca-Cola geen loze begrippen zijn, benadrukt An. “Coca‑Cola wil er zijn voor iedereen. En niet alleen met onze dranken. In al onze vestigingen – Gent, Antwerpen, Anderlecht, Chaudfontaine, Howald (Luxemburg) – zetten wij ons met meer dan 2.100 collega’s in voor een inclusieve cultuur waarbij iedereen zichzelf kan zijn, zich goed voelt en ten volle kan ontwikkelen.”
Diverse werkplek
“Samen kunnen we een positief verschil maken voor onze lokale gemeenschappen. We streven naar een diverse werkplek en dit in de ruime zin van het woord: geslacht, cultuur, achtergrond, meerdere generaties, mensen met een beperking, LGBT+, …. Het bevorderen van gendergelijkheid is hier ook een belangrijk onderdeel van.”
“We ondersteunen ook al jaren verschillende lokale samenwerkingsprogramma’s met liefdadigheidsinstellingen, de overheid en organisaties. Zo zijn we al bijna veertig jaar trouwe partner van Special Olympics in België. We geven financiële steun, elke collega heeft twee betaalde werkdagen per jaar om aan vrijwilligerswerk te doen en we voorzien in drankjes op de spelen.”
Gesprek aangaan
“Nog een ander mooi initiatief die vorig jaar van start ging binnen ons bedrijf zijn onze In Your Shoes-sessies, waarbij een kleine groep collega’s over de departementen heen met elkaar in gesprek zijn gegaan over hoe het voelt als je deel uitmaakt van een minderheid. Dit met de bedoeling om naar elkaar te luisteren en ook van elkaar te leren.”
Een stem geven
“Een ander voorbeeld is het reverse-mentoring waar collega’s met expertise en passie voor inclusie het leadership mentoren en coachen over inclusief leiderschap, of het vieren van belangrijke symbolische feesten of dagen. Het allerbelangrijkste is de minderheden een stem en forum geven zodat iedereen bewuster wordt van inclusief en minder inclusief gedrag. Het zijn de vele kleine conversaties die echt het verschil maken.”
Iedereen welkom
“We kunnen niet onverschillig blijven voor mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking. Samen kunnen we elkaar helpen om de taboes rond beperkingen te doorbreken, door een veilige werkomgeving te creëren waar iedereen zichzelf kan zijn en op die manier kan groeien. Dit is waar onze Iedereen is welkom-filosofie om draait.”
Buiten-gewoon
“We zijn er nog niet”, beseft An. “We moeten nog beter kijken naar de unieke talenten van iedereen in plaats van naar de beperkingen. En die unieke talenten juist inzetten, want als je goed in iets bent en je doet het graag, dan ben je gelukkig op je werk.”
“We zoeken binnen Coca-Cola geen supermensen. We willen net de superkrachten van iedereen ontdekken, inzetten en verder ontwikkelen. En we geloven dat iedereen unieke talenten heeft, iedereen is buiten-gewoon!”
Beluister hier de podcast.