Tim Boury haalde alle schijnwerpers en fotoflashes naar zich toe, en terecht. Zijn restaurant behaalt nu de grootste onderscheiding, en dat is ook helemaal terecht. Nadat hij vier jaar lang twee Michelin sterren had verzameld, hijst Tim Boury zich nu definitief bij de mondiale culinaire top. Hij is een toonvoorbeeld van eigentijdse gastronomie.
In zijn bakstenen villa in Roeselare, met een schitterend decor, brengt chef Boury minutieuze creaties en bundelt hij klassieke diepgang en creatieve schwung in het bord, zo stelt Michelin. Hij is een meester in het sublimeren van luxeproducten. Of dat nu met een complex samenspel van smaken en texturen gebeurt of straight-forward met een verbluffende saus: elk gerecht benadert de perfectie. Een bezoek aan Boury is een feest voor fijnproevers, die ook niet ongevoelig zullen zijn voor de gezellige sfeer en de attente service én elegantie van gastvrouw Inge.
Altijd bijleren
In één van zijn interviews zei Tim Boury over zichzelf: “Mijn probleem is dat ik moeilijk tevreden ben. Ik weet niet hoe dat komt. De aard van het beestje, zeker? Ik wil altijd verbeteren. Die constante drive zie je bijvoorbeeld ook bij Sergio, waar ik lang bij heb gewerkt. Je legt jezelf constant een hoge druk op. Maar ik leer bij. Vroeger waren er bereidingen die alleen ik deed. Maar dan ben je een dommerik, hé. Je moet dat uitleggen, uit handen geven. Want de tijd die je in jezelf steekt, steek je in iets anders dat toekomst biedt. En daar zijn wij elke dag mee bezig.”
Twee sterren
De Michelin gids telt ook drie nieuwe restaurants die bekroond worden met twee sterren. Het is deels een weerzien met oude bekenden. West-Vlamingen Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens brachten hun Hertog Jan opnieuw tot leven in luxehotel Botanic Sanctuary (Antwerpen). De creatieve ziel van chef De Mangeleer, minutieus en uitermate bewerkt, focust vandaag nog meer op Aziatische diepgang.
Yves Mattagne van zijn kant heeft het volledig heringerichte La Villa Lorraine (Brussel) dan weer naar zijn hand gezet. Met respect voor de klassieke smaken waarvoor dit legendarische huis bekendstaat, maar ook met zijn kenmerkende finesse en inventieve subtiliteit. Net als deze twee toppers is ook Thijs Vervloet van Colette-De Vijvers (Averbode) een liefhebber van de mooiste producten die te vinden zijn. Zijn haarfijne techniek en de manier waarop hij zich klassieke recepten toe-eigent, laten niemand onberoerd. In de betoverende omgeving van natuurpark De Merode, te midden van de vijvers, biedt dit etablissement een onvergetelijk gastronomisch intermezzo.
Nog dit: ook de creatieve duizendpoot Martijn Defauw van Rebelle (Marke) wordt in de editie 2022 beloond met een ster. En Hostellerie St-Nicolas nabij Ieper verliest dan weer een ster (van twee naar één).
foto: Mediahuis