“Niemand kan garanderen dat het coronavirus echt weg blijft. Daarom moeten we lessen trekken uit de voorbije twee jaar en ons grondiger en beter voorbereiden op een volgende gezondheidscrisis. Voor Voka is het van belang dat we nauwgezet de evolutie van het coronavirus monitoren. Wanneer het nodig is, moeten we tijdig maatregelen nemen en die maatregelen precies richten om nevenschade te vermijden”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.
Fijnmaziger en preciezer
Het crisisbeleid van de afgelopen twee jaar heeft ons dan wel door de crisis geloodst, ideaal was het allerminst. De generieke maatregelen en lockdowns waren niet proportioneel en zorgden voor teveel nevenschade aan de economie. Volgens Voka kan het bestrijden van een volgende pandemie fijnmaziger en preciezer, zonder lockdowns, verplicht telewerk en generieke gidsen.
Testcapaciteit
Het is van belang dat we als samenleving waakzaam blijven. Laat ons voldoende testcapaciteit behouden zodat we een nieuwe opstoot van het virus snel kunnen vaststellen.
In tijden van virusluwte is het noodzakelijk om een toolbox op te stellen die we kunnen inzetten wanneer het brandt. Voer de politieke discussie daarover nu, en niet pas op het moment waarop de crisis in alle hevigheid toeslaat. Het test- en traceerbeleid heeft nooit helemaal op punt gestaan. We bleken onvoldoende in staat om te achterhalen waar personen het virus opliepen. Toch is dat een cruciaal element om aan gerichte virusbeheersing te doen.
“Willen we onze economie wapenen tegen een volgende pandemie, dan is het een must om een beter en fijnmaziger test- en tracingsysteem op te zetten. Zo’n systeem maakt het mogelijk om de incidentie en de risico’s per onderneming of zelfs businessunit in kaart te brengen. Op die manier zijn snelle, gerichte en doeltreffende maatregelen mogelijk. Zo kan onze economie blijven draaien zonder lockdowns, verplicht telewerk en de massale injectie van publieke middelen”, besluit Kris Claes.