Kmo’s 21

NSZ: “De koopkracht van de middenklasse beschermen? Heel goed, maar vergeet de kmo’s en de zelfstandigen niet!” 

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE - NSZ reageert teleurgesteld op de voorstellen van de PS over de koopkracht. "Vergeet de PS dat de middenklasse ook bestaat uit kmo's en zelfstandigen? Een verlenging van het sociale tarief of van de 6 % btw op energie zal geen effect hebben op de zelfstandigen, van wie de rekeningen de pan uit swingen. “Er moet snel een speciaal tarief voor kmo's en zelfstandigen worden ingevoerd.” NSZ is evenmin te spreken over het contraproductieve voorstel om de minimumlonen te verhogen. “Na twee zeer moeilijke jaren zouden sommige bedrijven, die nog steeds worstelen om er bovenop te komen, geen andere keuze hebben dan werknemers te ontslaan. Laten we niet vergeten dat zij al te maken hebben met een zeer hoge indexering.” 

NSZ stelt zich vragen bij de voorstellen van de PS over koopkracht. “Koopkracht willen beschermen van de middenklasse is natuurlijk een goede zaak, maar de PS is duidelijk vergeten dat de middenklasse ook uit zelfstandigen en kmo’s bestaat”, reageert NSZ.  

 

Zelfstandigen en kmo’s voelen zich vergeten en gediscrimineerd in vergelijking met particulieren. Volgens NSZ zal een verlenging of zelfs een bestendiging van het sociale tarief of van de 6% btw geen effect hebben op de zelfstandigen, van wie rekeningen explosief (blijven) stijgen. “Een derde van hen ziet nu al stijgingen van ten minste 100%. Een goede oplossing zou de invoering van een speciaal tarief voor zelfstandigen en kmo’s zijn, een idee dat door 80% van hen wordt gesteund.”  

NSZ is ook niet te spreken over het voorstel om de minimumlonen te verhogen, want dat zou in deze tijden bijzonder contraproductief zijn: “We hebben net twee jaar achter de rug van een gezondheidscrisis die duizenden bedrijven op de knieën heeft gedwongen. Vandaag hebben velen nog steeds moeite om zich te herstellen, vooral in sectoren met laaggeschoolde banen. Als wij deze bedrijven een loonsverhoging opleggen, zullen velen geen andere keuze hebben dan werknemers te ontslaan om te overleven.”  

 

Ten slotte herinnert NSZ eraan dat de ondernemingen al te maken hebben met hoge loonstijgingen als gevolg van de automatische loonindexering, die een steeds zwaardere last voor hen wordt. “Het is dus niet het moment om terug te komen op de wet van 1996”, besluit NSZ.