Nowjobs is opgestart als digitale plaats waar werkgevers dringende vacatures kunnen laten invullen door mensen die willen bijverdienen. De applicatie biedt daarbij een flexibele poule aan van flexi-jobbers en studenten. Zo kan het bedrijf snel inspelen op onverwachte gebeurtenissen. Wanneer de werkdag erop zit en de uren zijn bevestigd door de werkgever, wordt de tijdelijke kracht automatisch en direct uitbetaald.
389.521 bijverdieners
Nowjobs kan op haar vijfde verjaardag terugkijken op een indrukwekkend parcours en een reeks stevige statistieken. Na de lancering van Nowjobs in 2017, slaagde het bedrijf erin om hun omzet te laten groeien van een half miljoen naar 56 miljoen euro.
Op het einde van het eerste jaar werden bijna 25.000 werkuren ingeboekt, een aantal dat twee jaar later al steeg tot anderhalf miljoen en tot meer dan 6,6 miljoen in 2021. Dat hoge aantal bereikt Nowjobs via 389.521 ‘bijverdieners’ op zoek naar een job en 14.770 werkgevers met openstaande vacatures.
Gig economy
En openstaande vacatures zijn er genoeg. VDAB kreeg in april 30.627 nieuwe vacatures binnen, een stijging van 12,9% ten opzichte van april vorig jaar. Op jaarbasis tekent VDAB zelfs een stijging op van 52% in het aantal geplaatste vacatures. Tijdelijke werkkrachten kunnen ook voor die krapte een oplossing bieden, zegt General Manager Eline David. “In Amerika zien we een sterke opmars van de ‘gig economy’, waarbij mensen verschillende korte contracten en parttime opdrachten combineren. Dat zie ik bij ons ook nog gebeuren.”
Gig is een term uit de jazz-wereld en slaat op ‘engagement’ of optreden. In een gig economy of klusjeseconomie is tijdelijk werk heel gewoon en worden mensen ingehuurd voor specifieke opdrachten. Maar komt de balans werk-privé dan niet in het gedrang?
“Helemaal niet. Freebirds (hoogopgeleide, tijdelijke werkkrachten, red.) hebben volledige controle over hun agenda. We zijn ervan overtuigd dat meer flexibel werken ook hier de toekomst is. Mensen bepalen graag zelf wanneer ze willen werken, in plaats van het werkritme te volgen dat een werkgever hen oplegt.”
Het bedrijf liet recent een iVox-peiling uitvoeren bij 2.000 Vlamingen. Liefst 56% van de werkende Vlamingen zegt zowel behoefte als zin te hebben om naast hun hoofdberoep bij te verdienen. Zo geeft 65% van de -34 jarigen aan die behoefte te hebben, bij de 55 plussers is dat 45%.
Toch ziet David heel wat beperkingen binnen het huidige beleid. “We zien nog heel wat mogelijkheden in de uitbreiding van het aantal sectoren waarin flexi-jobs mogelijk zijn, zoals de logistiek, tuinbouw en dienstensector. Bijverdienen in meerdere sectoren mogelijk maken, zou een eenvoudige oplossing bieden voor die acute tekorten. Ik denk dan aan de oproep van RedFed om het statuut van flexi-job mogelijk te maken, zodat het tekort aan redders in zwembaden door bijvoorbeeld LO-leerkrachten kan opgevangen worden.”
Uitdagingen in de buurlanden
Ook in de buurlanden is er volgens het bedrijf hoog uitzendpotentieel, al spelen er opnieuw verschillende uitdagingen. “In Frankrijk merken we dat er nog een lange weg te gaan is op vlak van digitalisering”, zegt David. “In België en Nederland zijn we het gewoon om bijna al onze bankzaken en belastingen digitaal af te handelen. In Duitsland moet de handtekening op een contract nog fysiek gebeuren. Daarom zal Nowjobs nauw samenwerken met de Duitse hr-specialist Timepartner, ook een dochteronderneming van House of HR.”
Dat Nowjobs nog succesvolle jaren tegemoet gaat, staat volgens David buiten kijf. “We weten dat jongeren graag flexibel willen werken, de pandemie heeft dat enkel versterkt. Daarom is het voor bedrijven niet meer dan aangeraden om na te denken over hoe ze flexi-jobs en studentenjobs een vaste plaats kunnen geven binnen hun bedrijf.”