Afbeelding4 Foto Concentra

Aantal vastgoedmakelaars op recordhoogte: “Maar het is meer dan goedgemutst een rondleiding geven”

België telt een recordaantal vastgoedmakelaars: wel 10.950 in 2021. Tien jaar geleden waren ze nog met 8.840. Olivier Morobé, Gents vastgoedmakelaar en ondervoorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zoekt de verklaring bij de vele vastgoedopleidingen in het hoger onderwijs, onze baksteen in de maag en - niet onbelangrijk - wat we zien op tv. "Programma's zoals Huizenjagers hebben vooral bij jonge mensen veel in gang gezet."

In Vlaanderen zijn de meeste makelaars te vinden in West-Vlaanderen (1.621), waar het vooral de eigendommen aan de kust zijn die de cijfers aanjagen. Antwerpen (1.478) komt op twee en Oost-Vlaanderen (1.463) op drie, al is het verschil verwaarloosbaar. “De stad Gent is de belangrijkste aandrijver in de provincie”, zegt Morobé.

In Oost-Vlaanderen zijn er in totaal 1.463 makelaars actief. Bron BIV

Jong talent

Vastgoedmakelaar is vooral een mannelijk beroep: vrouwen maken slechts een derde uit van de totale populatie, al neemt hun aantal wel toe. De gemiddelde leeftijd van een vastgoedmakelaar ligt op 48 jaar. Toch laten ook jonge mensen zich steeds meer verleiden door het beroep.

“En dat heeft twee redenen”, vertelt Morobé. “We hebben in Vlaanderen enkele hogescholen die specifieke opleidingen aanbieden voor het beroep van vastgoedmakelaar. In Antwerpen wordt er nu zelfs een Master in real estate aangeboden. Je kan ook niet om de televisieprogramma’s heen. Enkele jaren geleden zagen we eenzelfde bewustwording naar aanleiding van de vele kookprogramma’s, nu gebeurt dat in onze sector.”

BIV-ondervoorzitter en Gents vastgoedmakelaar Olivier Morobé.

Maar programma’s als Huizenjagers belichten slechts bepaalde facetten van het beroep, zo waarschuwt Morobé. “Er komt veel meer bij kijken: het voorbereidende werk, het leggen van contacten of het bijwonen van een algemene vergadering als syndicus. De job is zoveel meer dan goedgemutst een rondleiding geven.”

373 tuchtbeslissingen

Vastgoedmakelaar is een beschermd beroep, dat wil zeggen dat het BIV de erkenning moet goedkeuren. Dat gebeurt nadat een kandidaat een stage aflegt en slaagt voor een bekwaamheidstest.. “Daarin verschillen we van andere Europese landen. Dat maakt het ook moeilijk om onze sector te vergelijken met andere landen.”

Vastgoedmakelaars moeten zich ook jaarlijks laten bijscholen en de deontologische regels respecteren. Bij niet-naleving wordt er tuchtrechtelijk opgetreden, en dat is lang geen uitzondering. In het jaarverslag spreekt het BIV van 1.500 tuchtdossiers voor erkende makelaars. 373 daarvan kregen effectief navolging via een tuchtbeslissing.

“Dat gaat over een enorme verscheidenheid aan klachten. Bijvoorbeeld als een makelaar zijn informatieplicht niet volgt en de geplande verbreding van de straat tot op de grond van de eigenaar niet meldt. Maar er zijn ook criminele feiten bij, zoals vastgoedmakelaars die met geld gaan lopen.”