dégage (1)

Dégage, het netwerk van autodelen, gaat van start in Kortrijk

KORTRIJK - Namens Dégage, het al flink verspreide concept van autodelen onder particulieren, willen Kortrijkzanen Griet  Van Assche en Maarten Caesens hun eigen Volkswagen Caddy delen met de buurtbewoners. Het private initiatief ging, met steun van de stad Kortrijk, van start op 1 mei.

Vandaag is Dégage vzw een uitgebreide autodeelorganisatie met meer dan 4.000 leden en 350 deelauto’s verspreid over 25 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel. De organisatie heeft ondertussen reeds 23 jaar ervaring in het doen samenwerken van burgers om auto’s en fietsen met elkaar te delen. Anders dan de gekende deelsystemen werkt Dégage met wagens van particulieren (zoals Griet en Maarten). Je deelt met andere woorden je eigen wagen met anderen. Zo wil Dégage onderbenutte voertuigen zo efficiënt mogelijk inzetten en opnieuw meer ruimte krijgen in de stad of gemeente.

Puur idealisme

Griet, eigenaar van de eerste Dégage-deelauto in Kortrijk ziet haar engagement zo: “Onze auto staat best wel veel stil en daar zien we duidelijk een win-win in: kostendelend voor ons en minder wagens in omloop, fijne plus voor het milieu”, zegt ze. “Sowieso zal het autodelen ons nog wat meer bewust maken van ons eigen autogebruik: grote boodschappen lukken gerust ook met de cargofiets en al zeker bij mooi weer. We geloven erg in het concept van autodelen en hopen ook andere auto-eigenaars te inspireren om te starten met delen en de gedeelde wagens te vermenigvuldigen.”

Door je auto te delen, blijf je toegang hebben tot je auto maar kunnen anderen hem ook gebruiken. Eigenaars krijgen de exacte kost terugbetaald voor elke gedeelde kilometer. Hoe meer iemand anders met je wagen rijdt, hoe meer je dus terugkrijgt. En dat kan oplopen tot wel 1.000 euro per jaar of meer. Daarnaast kunnen gebruikers deelauto’s gebruiken tegen een eerlijke prijs. Tot wel 15.000 kilometer per jaar is een Dégage-deelauto interessanter dan een eigen wagen. Door niet per tijd te hoeven betalen zijn de deelauto’s geschikt voor langere periodes en een betaalbaar alternatief voor de eigen wagen.

Concept met voordelen

Evident is het niet om als particulier je auto zomaar te delen. “Het voordeel van Dégage is dat je kan inhaken op een bestaand systeem waarbij men kan gebruik maken van onze expertise en waarbij wij centraal zorgen voor het administratieve werk zodat deelnemers zich kunnen focussen op het persoonlijke contact en het enthousiasmeren van buurtbewoners”, legt Eline Snacken van Dégage uit. “Dégage is een sociaal systeem. Gebruikers kunnen online een auto reserveren. Maar nadien moeten eigenaar en gebruiker wel nog afspreken voor het overhandigen van de sleutel. Goed voor het vertrouwen én het buurtgevoel.”

Wie zich inschrijft bij Dégage, kan, na betaling van een eenmalige instapkost van 35 euro en een waarborg van 75 euro, gebruik maken van alle deelauto’s van de organisatie. Gebruikers betalen een kilometervergoeding die is gebaseerd op de echte kostprijs van een auto. Op dit moment ligt dat bedrag tussen 28 en 36 cent per kilometer.