Fedustria vertegenwoordigt ongeveer 1.700 Belgische ondernemingen, goed voor 36.000 jobs. De textielomzet steeg in 2021 met 14,6 procent tot 4,6 miljard euro. De omzet van de houtverwerkende industrie steeg in 2021 dan weer met 32,8 procent tot 4,1 miljard euro. Een deel van de omzetstijging kan verklaard worden door het doorrekenen van gestegen houtprijzen. De vraag naar woningrenovaties en interieurupdates, die in het coronajaar 2020 op gang kwam, liep uit tot midden 2021. De omzet in de meubelindustrie steeg in 2021 met 9,9 procent tot 2,3 miljard euro.
De investeringen in de textiel-, hout- en meubelindustrie stegen respectievelijk tot 165,7 miljoen euro (+ 13,6 procent), 183,4 miljoen euro (+45,2 procent) en 74,5 miljoen euro (+ 1,5 procent).
Extra maatregelen
Ondanks die goede resultaten kijkt Fedustria ongerust naar de toekomst. Door de dure winkelkar en de hoge energieprijzen zou de consument de vinger op de knip houden en grote aankopen uitstellen. Intussen heeft de maakindustrie meerdere varkentjes te wassen. Fedustria vraagt de federale regering onder meer om een indexsprong, om de stijging van de loonkosten in de kiem te smoren.
De beroepsvereniging vraagt tevens een tijdelijk plafond op energieprijzen voor de industrie. Het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid overmacht door corona ziet Fedustria graag verlengd tot eind 2022.
Hoewel de beroepsvereniging de oorlog in Oekraïne veroordeelt, vraagt het dat de Europese sancties tegen het licht worden gehouden van de negatieve effecten op de eigen economie.
Nieuwe voorzitter
Tenslotte maakte Fedustria tijdens de Algemene Vergadering ook bekend dat uittredend voorzitter Francis Verstraete (Groep Masureel Veredeling) de fakkel doorgeeft aan Jan Desmet (Decospan).