Afbeelding2 Foto Belga

“Gemeentefusies zijn goed voor ondernemers”

Grote gemeenten hebben een beter uitgewerkte economische dienstverlening dan kleine gemeenten. Dat stelt Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland op basis van een vergelijkende analyse. Volgens het onderzoek ligt de drempel voor een uitgewerkte economische dienstverlening rond de 20.000 inwoners. De werkgeversorganisatie roept daarom kleine gemeenten op om een fusie te overwegen.

“De helft van de gemeenten met minder dan 20.000 inwoners heeft geen ambtenaar voor economische ontwikkeling”, vertelt secretaris-generaal Philippe Heyvaert. “Dat is anders bij grote gemeenten. Daar worden bedrijven beter begeleid. Er zijn ook schaalvoordelen voor openbare werken en voor het aankopen van materieel.”

Extra middelen

Daarnaast doen grote gemeenten volgens Heyvaert aan locatiebegeleiding voor nieuwe bedrijven en bedrijventerreinenmanagement. “En ze onderhouden ook betere relaties met de ondernemers. De continuïteit van de dienstverlening is beter gegarandeerd”, aldus nog Heyvaert.

Tot het einde van deze legislatuur neemt de Vlaamse overheid bovendien een deel van de schuldenlast van fuserende gemeentes over, merkt Voka op. “Schuld die verdwijnt is geld dat vrijkomt om te investeren in de ondernemingen en de burgers”, klinkt het.

In de studie worden een aantal voorbeelden gegeven om dit te illustreren. Een fusie tussen Lokeren en Moerbeke zou zo’n 25 miljoen euro opleveren, ofwel 500 euro per inwoner. Hierdoor zou de fusiegemeente waarschijnlijk schuldenvrij van start gaan. Een fusie tussen Kruibeke en Beveren betekent een verlaging van de schuldenlast met 33 miljoen euro.