faling 73

Aantal faillissementen blijft laag, maar stevige stijging is bezig

In de eerste 4 maanden van dit jaar werden er in Limburg 208 bedrijven failliet verklaard. Met uitzondering van vorig jaar, is dat het laagste cijfer van het afgelopen decennium. Toch zijn de aantallen in stijgende lijn (+23%), in het arrondissement Hasselt alleen zelfs met 48%.

Ter vergelijking: in het pré-coronajaar 2019 waren er bijna 100 faillissementen meer dan nu. Het is duidelijk dat de miljarden aan overheidssteun om de bedrijven recht te houden tijdens de coronacrisis, nog steeds een effect hebben en zelfs de ‘usual suspects’ vooralsnog de dans ontspringen.

Anderzijds merkt onderzoeksbureau Graydon Belgium wel een stevige verslechtering van de situatie, en dan zeker in het arrondissement Hasselt, waar het aantal stijgt met 48%. Dit in tegenstelling tot het arrondissement Tongeren (met steden als Genk en Maasmechelen), waar er zelfs nog minder faillissementen waren (-3,85%) dan in de eerste 4 maanden van 2021.

De stijging ten opzichte van vorig jaar doet zich vooral voor bij de jongste bedrijven (tussen 0 en 10 jaar actief). Sectoren die het slecht doen zijn de horeca, de detailhandel, transport en autohandel.

Door het faillissement van hun werkgever, verloren 376 Limburgers hun job in de eerste 4 maanden van 2022. In de nationale top 50 staan 3 Limburgse bedrijven: het inmiddels opnieuw actieve Eurosped (75 verloren jobs), Rothi (45) en Decometa (35).