Het bedrijf testte de prestaties van Evoca aan de hand van vijfhonderd onafhankelijke veld- en serreproeven in verschillende regio’s en met een groot aantal pathogenen en gewassen. De innovatie zal waarschijnlijk later dit jaar ook de goedkeuring ontvangen van het Environmental Protection Agency (EPA) in de VS.
“Onze biologische bestrijdingsmiddelen op basis van eiwitten zijn ontwikkeld om de huidige lacunes in gewasbescherming voor telers weg te werken”, vertelt CEO Patrice Sellès. “Op die manier zorgen we voor veilige en duurzame voedselproductie.”
Resistentie tegengaan
De bioactieve stof in Evoca, omschreven als polypeptide, kreeg een nieuwe classificatie na de bekendmaking van uitgebreide wetenschappelijke gegevens. Daaruit blijkt dat het product een nieuw werkingsmechanisme heeft dat gericht is op de membraanintegriteit van het schimmelpathogeen. Daardoor onderscheidt de bioactieve stof zich van bestaande chemicaliën, microbiële middelen en plantenextracten.
Bovendien is het een opmerkelijk nieuw hulpmiddel om de ontwikkeling van resistente pathogenen tegen te gaan. “Resistentie tegen bestaande gewasbeschermingsoplossingen blijft telers aanzienlijk hinderen om gewassen en voedsel efficiënt te beschermen”, vertelt COO Luc Maertens.
Extra hulpmiddel
“In die context wordt het belangrijker dan ooit om nieuwe werkingsmechanismen te vinden, vooral voor complexe en vaak verwoestende ziekteverwekkers zoals Botrytis en echte meeldauw”, gaat Maertens verder. “Resistentie heeft zich al kunnen ontwikkelen voor de meeste beschikbare chemische fungiciden die deze ziekten bestrijden. Terwijl de meeste nieuwe producten onder de bestaande categorieën vallen, bevindt Evoca zich in een totaal nieuwe klasse en zal het product telers een nieuw en aanvullend hulpmiddel bieden om hun gewassen te beschermen.”