IMG-20220429-WA0007 (1)

Bruggenbouwer Aelterman plaatst nieuwe blikvanger in Deinze

DEINZE, GENT - Dit weekend werd de Jacques Roggebrug over de Volhardingslaan in Deinze op zijn plaats geschoven. De stalen fietsbrug werd uitgetekend door het ingenieursbureau SBE in Sint-Niklaas, maar het is staalconstructeur en bruggenbouwer Aelterman die de constructie en plaatsing op zich neemt.

“Vorig jaar in maart kregen we het project op ons bord”, vertelt projectbeheerder Evelien Pieters. “De eigenlijke werken duurden iets van een zes maanden. Dat gaat dan  niet enkel om de constructie van de brug, maar ook over de voorbereidingen aan de werf.”

Vorige week donderdagmiddag vertrok de brug dan in zijn geheel van 84 ton en ruim 44 meter lengte over het water richting Deinze, waar ze vrijdagnamiddag gelost werd ter hoogte van de Brielmeersen. Van daaruit werd het gevaarte vrijdagnacht over de weg getransporteerd tot aan de werf ter hoogte van de spoorweg. “De brug staat nu op zijn plaats”, gaat Pieters verder. “Volgende week zal het geheel vastgemaakt worden aan de beton.”

 

De brug weegt 84 ton en is ruim 44 meter lang. Foto RR

Vlotte bereikbaarheid

De nieuwe fietsinfrastructuur betekent goed nieuws voor de bereikbaarheid van de stad Deinze en het station van Deinze. Via de Jacques Roggebrug geeft de fietssnelweg F7 bovendien ook een veilige en vlotte aansluiting op de fietssnelweg F37 richting de West-Vlaamse steden Tielt, Roeselare en Ieper, en de F422 richting Eeklo. Voor fietsers en voetgangers zal de Jacques Roggebrug een veilig alternatief zijn voor het oversteken van de drukke Volhardingslaan.

Bruggenbouwer

Met de Jacques Roggebrug heeft Aelterman er een nieuwe eyecatcher bij. “Momenteel werken we ook aan de nieuwe Matadibrug in het Gentse Dok Noord”, vult Pieters aan. “Daarnaast werken we aan een nieuwe fietsbrug in Nevele én een spoorbrug in Herentals in opdracht van Infrabel.”

De Matadibrug wordt, na de Bataviabrug, de tweede fietsers- en voetgangersbrug die de Oude Dokken met de binnenstad zal verbinden. Foto SOGent