Anttassen Christel Keulemans houdt nog tot 11 mei een pop-up open in de Leeuwenstraat in Antwerpen. Foto: Jan Van der Perre

Christel maakt lederen Anttassen: “Vrouwen verdienen stijlvol exemplaar”

KONINGSHOOIKT, ANTWERPEN - Vijftien tot twintig uur werkt Christel Keulemans (58) afkomstig uit Koningshooikt (Lier) aan één handtas. Ze stelt haar collectie Antwerpse handtassen -kortweg Anttassen- nog tot 11 mei voor in een pop-up nabij de Groenplaats.

Christel combineert haar verschillende passies in haar project Anttassen. “Ik ben gek op de stad, ben graag creatief bezig. Ik vind ook dat er op het vlak van handtassen niet zo heel veel mooie ontwerpen zijn. Tenzij je echt gaat voor de hele duren merken van duizenden euro’s. Ik vind dat alle vrouwen een stijlvol exemplaar verdienen, daarom ben ik ze zelf gaan ontwerpen, zij het niet voor de prijs van die topmerken”, lacht Christel.

Haar handtassen noemt ze uniek. “Dat woord wordt vaak gebruik, maar vaak moet je dat met een korrel zout nemen. Vaak worden de handtassen wel in België ontworpen, maar worden ze uiteindelijk toch nog als bandwerk in het buitenland gemaakt. Ik doe het hele proces in Antwerpen, waar we een appartement hebben.”

“Ik denk na over een ontwerp, ik teken het uit, bepaal de afmetingen, maak ze in papier of karton en soms bouw ik ook nog een prototype in leder vooraleer ik aan de echte handtas begin. In het maken van een handtas kruipt al gauw vijftien tot twintig uur werk, verspreid over verschillende dagen.”

“Ik heb geen heel grote collectie, klanten mogen ook suggesties doen zodat ik eentje kan maken dat helemaal bij hen past. Ik maak ook reeksen, maar die zijn altijd maximum van elf stuks. Het leder en de kleur kunnen de dames dan nog zelf kiezen.”

Struisvogelpootleer

Voor elke Anttas kiest Christel een geschikt stuk leder uit. “Ik hou dan rekening met de dikte, de soepelheid, de rekbaarheid en de onregelmatigheden en variatie in kleur. Voor exclusieve ontwerpen gebruik ik ook leer van bijzondere oorsprong, zoals struisvogelpoten, vissen en rivierslangen. Ik heb ook modellen waar een Antwerpse diamant in verwerkt zit.”

De pop-up bevindt zich nog tot 11 mei in Antwerpen in de Leeuwenstraat 6, nabij de Groenplaats. De openingsuren vind je op www.anttassen.com. Daarna wil Christel nog op andere locaties in Antwerpen tijdelijke winkels openen.