cpchemtess 2

Wereldspeler huist in Limburgse achtertuin

Kop of munt? Zo werd bepaald dat olie- en gasbedrijf Chevron eerst mocht vermeld worden in de naam Chevron Phillips Chemical, een joint-venture met sectorgenoot Phillips 66. De enige 2 Europese productie-sites van deze multinational, met een omzet van zo’n 13 miljard euro en 4.700 personeelsleden, bevinden zich in Limburg, meer bepaald in Tessenderlo en in Beringen. Ze maken er chemicaliën en polymeren die door u en mij dagelijks worden gebruikt in tientallen producten. Hoewel het Limburgse bedrijf toonaangevend is in de wereld, is het jarenlang helemaal onder de radar gebleven. Tot nu…

“Het was in het jaar 2000 dat Chevron Corporation en toen Phillips Petroleum beslisten om zich te focussen op hun corebusiness van olie- en gas, en samen een nieuw bedrijf op te richten om hun activiteiten in chemicaliën onder te brengen. Zo is Chevron Phillips Chemical, afgekort als CPChem, ontstaan. Een anekdote daarbij: dat Chevron eerst staat in de naam, is omdat zij destijds de toss hebben gewonnen”, vertelt Patrick Wijnen, plantmanager van de sites in Tessenderlo en Beringen. “Het zijn twee vestigingen die totaal andere toepassingen maken. In Tessenderlo vervaardigen we 15 producten waar zwavel in verwerkt wordt. De toepassingen zijn heel divers. Zo wordt hier een stof gemaakt die dient om geur toe te voegen aan gassen. Dat je bijvoorbeed de aanwezigheid van het normaal kleur- en geurloze aardgas toch kunt ruiken, komt door een additief dat wij hier produceren. Als er één klein bekertje wordt buitengezet, kan je dat tot kilometers in de omtrek ruiken.” Andere producten van Looise makelij zijn terug te vinden in medicijnen, rubberen banden, latex handschoenen of in UV-bestendig plastic, zoals face shields of zonnebrillen.

“De andere site in Beringen, behoort tot onze groep sinds we ze in 2011 overnamen van Neste Oil. Daar maken we zogenaamde PAO’s of synthetische smeermiddelen, een biodegradeerbaar product van topkwaliteit. Het wordt, door de enorme bestendigheid tegen koude en warme temperaturen, gebruikt in industriële en automotive toepassingen, zoals motoren, remmen of versnellingen. Echt het neusje van de zalm in deze niche.”

“Sustainability was hier al jaren ingeburgerd vooraleer het overal ter wereld hot en trendy werd” – Patrick Wijnen, plantmanager.

Personeel is primordiaal
De 2 fabrieken samen zijn goed voor een omzet van zo’n 300 miljoen euro en stellen 190 mensen te werk. Een aantal dat toeneemt, want Chevron Phillips Chemical doet het uitstekend. “En we verwelkomen graag nog een aantal bijkomende collega’s”, zegt Patrick Wijnen. “We zijn op zoek naar echte toppers, hoogopgeleide technische profielen, die net zoals de bestaande medewerkers, hier voor lange termijn hun carrière willen uitbouwen. In return bieden we een uitstekend verloningspakket, veel ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van soft- en hard skills, en een aangename bedrijfscultuur. Zo bieden we onder meer een slaapcoach aan, voorzien we fruit op het werk en richten we de kantoren ergonomisch in. We hechten veel belang aan betrokkenheid en introduceren de verbetervoorstellen die zij doen. Door dat alles hebben we een laag verloop. De zorg voor ons personeel is één van de belangrijke pijlers in onze visie. Daarnaast willen we ook toonaangevend zijn voor andere doelgroepen, met in de eerste plaats onze klanten. Dat we hoge tevredenheidsscores krijgen van onze klanten is geen toeval. Uiteraard willen we ook voor onze investeerders succesvol blijven, en tot slot is de zorg voor onze buurt en omgeving van priomordiaal belang. Die lokale betrokkenheid tonen we op vlak van veiligheidsmaatregelen, sustainability, de ondersteuning van goede doelen of samenwerking met de scholen uit de buurt. Caring by choice, zo kan je onze zorg voor de vier groepen van stakeholders samenvatten.”

Gasmasker voor elke bezoeker

Het respect voor betrokken doelgroepen is lang niet de enige waarde die Chevron Phillips Chemical hoog in het vaandel draagt. “De absolute topprioriteit is veiligheid”, legt Patrick Wijnen uit. “Dat merk je hier altijd en overal. Elke medewerker is doordrongen van nood om alle regels te respecteren zodat de risico’s zo laag mogelijk blijven.” En het moet gezegd: bij ons bedrijfsbezoek konden we zelf ervaren dat de voorschriften talrijk en strikt zijn, maar desondanks consciëntieus worden nageleefd. In dit bedrijf wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo moeten bezoekers op ieder moment een gasmasker bij de hand hebben, voor het zeer uitzonderlijke geval dat er toch gevaar zou zijn. “Andere kernwaarden zijn integriteit en ‘drive’. Alle medewerkers van CPChem moeten bereid zijn om mee te helpen aan de groei van de onderneming. We weten dat het door de passie van onze medewerkers is dat we vooruitgang kunnen boeken.”

CPChem gaat in Tessenderlo 28 miljoen investeren in een HDS-unit, waarmee zwavelhoudend afval wordt omgezet in nieuwe grondstof.

28% minder energie
Zeker vermeldenswaardig is het enorm grote belang dat Chevron Phillips Chemical hecht aan duurzaamheid. “Het begrip ‘sustainability’ was hier al jaren ingeburgerd vooraleer het overal ter wereld hot en trendy werd”, lacht Patrick Wijnen. “Een voorbeeld is het terugdringen van ons energieverbruik, iets waar we zo lang ik me kan herinneren al mee bezig zijn. Het is een mindset geworden. De voorbije 14 jaar zijn we erin geslaagd om de energiebehoefte en emissies voor de productie van 1 ton, met 28% te verlagen. Daar sparen we kosten noch moeite voor. Het gaat om grote ingrepen, maar evengoed kleine dingen, zoals de aanpassing van verlichting of isolatie.” Een tweede factor is het terugdringen van emissies. Zo worden er bijvoorbeeld toepassingen op waterstof onderzocht. En tot slot is de duurzaamheidsgedachte duidelijk aanwezig in het streven naar circulariteit. “Een thema dat bijzonder hot is in, zeker in de plastics-industrie”, weet de plantmanager. “Afval bestaat niet meer, alle reststromen hebben ook hun waarde. Wij maken deel uit van The Alliance to End Plastic Waste, een alliantie die wil voorkomen dat plastic afval in de natuur terechtkomt. En dan bedoelen we de advanced recycling of chemical recycling, waarbij het product van het hergebruikte materiaal dezelfde kwaliteit heeft als het origineel. Dat is het streven.”

Kortom, Chevron Phillips Chemical is een echte ‘verborgen parel’, die uitblinkt in talrijke parameters van het ondernemerschap. “We zijn daar fier op en mogen er best wat vaker over communiceren”, vindt Patrick Wijnen. “Zeker als we ons daardoor beter bekend kunnen maken bij potentiële werknemers. Het zit echter niet in onze bedrijfscultuur om breed uit te pakken met onze verwezenlijkingen. Dat moet ook niet, want onze klanten bevinden zich voornamelijk in het buitenland. Er spelen ook veiligheidsredenen mee, waardoor we niet alles aan de grote klok kunnen hangen. Maar goed, hiermee is de eerste stap gezet, en we beloven werk te maken. Dit mooie bedrijf en de trouwe, gedreven medewerkers, verdienen een plaats in de spotlights!”