Schermafbeelding 2022-04-27 om 23.12.50

Voka Limburg: “Arbeidsmarkt in crisis: dringend actie nodig!”

"Voor iedere honderd werkzoekenden zijn er quasi dubbel zoveel openstaande vacatures, en de komende vijftig jaar zullen er meer mensen de arbeidsmarkt verlaten dan betreden. Daarbij komt nog eens dat er 136.000 Limburgers zijn die niet werken én geen werk zoeken. De arbeidsdeal waarmee de federale regering een antwoord moest bieden op deze problematiek is niet meer dan een slag in het water. Dit is niet minder dan een crisis, waar een zeer kordate en dringende aanpak voor nodig is", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

Leten maakt de analyse naar aanleiding van de maandelijkse conjunctuurbarometer, die de evolutie van de Limburgse economie weergeeft. “De nasleep van de globale pandemie, in combinatie met oorlog binnen Europa, maken dat iedere sector in de klappen deelt”, steekt Leten van wal. “Maar er is meer. Het zijn niet normale schommelingen in de conjunctuur die ondernemers het meeste zorgen baren, maar wel de structurele problemen op de arbeidsmarkt. We stevenen af op een permanent groeiverlies door het tekort aan werkenden. Onze regeringen vallen van het ene crisisbeleid in het andere, maar negeren de lange termijn-uitdagingen waar we voor staan. Onze ondernemers kunnen veel, maar zonder écht bestuur gaan ook zij het tij niet kunnen keren.”

Leten doet zelf een suggestie. “Om deze te kloof tussen vraag en aanbod te dichten moet dus iedere kans aangegrepen worden. Het feit dat bedrijven meer dan 3.000 vacatures aanboden aan Oekraïense vluchtelingen toont aan dat ondernemers willen investeren in potentiële medewerkers. Ook het succes van onze Welt-traject, waarbij we 120 bedrijven en organisaties hebben begeleid om te evolueren naar een duurzamer en inclusiever personeelsbeleid, is hier een exemplarisch voorbeeld van. Ondernemend Limburg doet alles wat het kan, nu de regering nog”, besluit Leten.