jobbeurs 2

Grote jobbeurs voor ‘onzichtbare jongeren’ in voormalig Urban Center

ANTWERPEN - Met het project ‘Werk zkt Jongeren’ slaan drie Antwerpse partners de handen in elkaar om op 4 mei een jobbeurs op poten te zetten voor jongeren die door de mazen van het net vallen. “Veel vacatures geraken vandaag niet ingevuld en tegelijkertijd geraken heel wat jongeren niet aan een job. Met deze jobbeurs willen we werkgevers aan jongeren koppelen.”

‘Werk zkt Jongeren’ is een Europees project, getrokken door de Antwerpse organisaties Scum Studios, SBS Skill Builders en Young Fenix. De drie hebben doorheen de jaren expertise opgebouwd op het vlak van werk, welzijn en vrijetijdsbesteding en bundelen die kennis nu om de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten en om jongeren te ondersteunen bij het zoeken naar hun plek in de samenleving.

De focus ligt daarbij op NEET-jongeren (not in education, employment or training) tot 30 jaar: jongeren die van de maatschappelijke radar verdwenen zijn.

“Op 4 mei organiseren we met ‘Werk zkt Jongeren’ Job Hacks, een grote jobbeurs op het Kiel”, zeggen Mohamed El Kasmi en Dee Van Zanden van Scum Studios. Die beurs zal plaatsvinden in het voormalige Urban Center dat nu grotendeels leeg staat. “In totaal nemen ruim dertig bedrijven en interimkantoren deel aan deze dag waaronder Katoen Natie, Stad Antwerpen, Randstad en Start People.”

Bedoeling van Job Hacks is om de drempels voor jongeren te verlagen bij het vinden van werk. “Werkgevers komen naar hier met vacatures. Feit is dat de werkloosheidsgraad onder jongeren in Antwerpen erg hoog ligt. Tegelijkertijd geraken veel vacatures niet ingevuld. Werkgevers komen dus op de een of andere manier bij veel werkzoekende jongeren niet terecht. Wij willen die verbinding leggen en de drempels wegnemen.”

Speeddaten en vervolgtrajecten

En denk dan niet aan een saaie jobbeurs, zeggen ze. “Zo worden er ook workshops gegeven, bijvoorbeeld over hoe je jezelf moet presenteren tijdens een sollicitatiegesprek om een goede eerste indruk te maken. Of een workshop over wat je wel en niet op je CV zet.”

Interimkantoren als Randstad zullen op hun beurt jongeren warm maken voor een opleiding, bijvoorbeeld in de zorg, met doorstroommogelijkheden naar het werkveld achteraf. “Verder worden de vragen van de jongeren beantwoord tijdens een panelgesprek, zal minister van Werk Hilde Crevits een videoboodschap insturen, kunnen jongeren speeddaten met verschillende werkgevers en voorzien we ook een cultureel luik.”

Jongeren die tijdens Job Hacks niet gematcht worden aan een werkgever of aan een opleidingstraject, worden door de drie organisaties opgepikt. “Zij kunnen binnen ‘Werk zkt Jongeren’ een traject volgen. SBS zorg voor jobcoaching, Young Fenix zet in op het welzijn van de jongeren en wij zetten met Scum Studios in op het verwerven van bepaalde vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het leren werken met programma’s als Photoshop. Daar krijgen ze dan een certificaat voor.”

Alles dus om jongeren op een positieve manier aan het werk te krijgen en bij te dragen aan hun persoonlijke groei. “We voerden voor dit project al campagne via sociale media en zullen de komende dagen ook in verschillende wijken in Antwerpen gaan flyeren.”

Job Hacks: 4 mei tussen 14-17u, Jeugdcentrum Kiel, Sint-Bernardsesteenweg 113. Gratis.