barbier1

Italiaanse Antwerpenaar Vito Calo is een van de beste ‘old school barbers’ van de Benelux

ANTWERPEN - Vito Calo (24), beter bekend als Vito Skeen, heeft de prijs van beste barbier in de Benelux in de categorie ‘old school scissor cut’ gewonnen. Een schaar en een kam, meer heeft hij niet nodig om van je coupe er eentje van de jaren ‘50, ‘60 of ‘70 te maken. “Als old schoolbarber moet je je verdiepen in de stijl van toen”, vertelt Calo.

Met een grote glimlach verwelkomt Calo ons wanneer we zijn werkplek Chaplins binnenwandelen. De barbierszaak in de Londenstraat ziet er geweldig uit, met authentieke stoelen en foto’s aan de muur. En Calo? Die past volledig in het plaatje. “Ik werk hier graag”, vertelt hij. “Antwerpen is een prachtige, oude stad en de mensen hebben hier stijl.”

Oorspronkelijk komt Calo uit Barletta, een stad in zuiden van Italië. “Ik werk al in een kapsalon sinds mijn elfde, en heb daar, dankzij mijn tante en mijn neven, leren knippen. In Italië leer je ook eerst old school knippen, gewoon met een schaar, zonder al te veel nieuwe technologie.” De mama van Calo had hem daar naartoe gestuurd om hem van de straat te houden en dat is goed gelukt. “Ik vond het zo leuk, dat ik het ben blijven doen.”

 

De travelling showgirl en de barber

Door de liefde kwam Calo dan in Antwerpen terecht. “Ik heb mijn vriendin leren kennen toen ik in Rotterdam aan het werk was. Zij is burlesque danseres en was toen bezig met een fotoshoot.” “Hij had mijn krultang gestolen”, lacht zijn Antwerpse vriendin Danielle Geurs. “Hij had dan voorgesteld om hem terug te geven op restaurant en sindsdien zijn we onafscheidelijk.”

Samen toerden de twee vorig jaar door de Verenigde Staten als de Travelling Showgirl and Barber. “Zij deed dan shows, terwijl ik als barbier werkte in verschillende kapsalons. Die reis hebben we samen met een bedrijf gefilmd om er een documentaire van te maken, en die hopen we binnenkort ook uit te brengen.” “Echt een zotte ervaring”, vult Danielle aan. “We hebben de eigenaars van Layrite (bedrijf van barbershop producten red.) leren kennen en werkten zelfs in Las Vegas.”

Beste van de Benelux

Maar op 10 april was het dus in Amsterdam te doen. Daar deed Calo mee met BarberSociety Live, een wedstrijd waar de top van Europa tegen elkaar strijdt om de titel van beste barber van de Benelux te bemachtigen. “Ik was een van de enige Belgen”, vertelt Calo. “Ik had sterke tegenstanders en was ook de enige zonder eigen barbierszaak.”

 

Er waren drie categorieën, freestyle, cleanest fade en old school scissor cut. “Ik deed mee met de laatste en mocht daarbij dus alleen maar mijn schaar gebruiken.” Vito heeft gewonnen met een sideward cut, daarbij wordt het haar aan de zijkanten kort en vanboven lang geknipt. “Ik hoop in de toekomst nog aan veel meer wedstrijden mee te doen. Maar dat zijn natuurlijk niet mijn enige plannen voor de toekomst.” Calo hoopt op termijn zijn eigen zaak te openen, en misschien wel les te geven aan jong talent dat ook old school barber wil worden.

“Alles komt terug”, zegt Calo. “Ook de authentieke barbers. De mensen komen hier niet alleen voor een knipbeurt, ze komen voor een belevenis. We werken we met warme handdoeken en manuele mesjes en daar kan een glas whisky uiteraard ook niet ontbreken.” Calo hoopt vooral de beste te worden in zijn vak, en wie weet opent hij in de toekomst wel iets samen met zijn vriendin: een burlesque bar en barbiershop in één.