Afbeelding4 Foto Brent Saey

Muziekcafé Gonzo sluit de deuren: “Zoektocht naar nieuw pand gaat verder”

NINOVE - Muziekcafé Gonzo in Ninove heeft vrijdag voor de laatste keer de deuren geopend. Uitbater Filip De Vriendt (46) dacht na corona even aan stoppen, maar het is uiteindelijk het aflopende huurcontract die tot de sluiting heeft geleid.

Filip De Vriendt opende dertien jaar geleden muziekcafé Gonzo in de Geraardsbergsestraat. “Ik ben al op 19-jarige leeftijd in de horeca gestapt”, zegt de uitbater. “Het eerste café waar ik heb gewerkt is Den Drippel in Ninove. Daar ben ik zeven jaar aan de slag geweest. Daarna ben ik naar Gent verhuisd waar ik ook enkele jaren in café ’t Oud Clooster achter de toog stond.”

Muppetshow

Toen bijna dertien jaar geleden in de Geraardsbergsestraat in Ninove het pand van een voormalig café te huur kwam te staan, waagde Filip de sprong om zelf cafébaas te worden. “Het doel was van in het begin om er een muziekcafé van te maken waar vooral soul, jazz, rock en punk centraal staan. Als snel bouwde ik heel wat vaste klanten op. Iedereen is hier welkom, ongeacht leeftijd of uiterlijk”, klinkt het. “De naam Gonzo komt van het Ierse dialect voor buitenbeentje net zoals het personage in The Muppetshow. Daarnaast betekent het eigenlijk gewoon de laatste klant in het café.”

Stopzetting huurovereenkomst

Door corona dacht de cafébaas even aan stoppen. “Toch heb ik besloten om door te gaan. Helaas kreeg ik kort daarna te horen dat de huurovereenkomst met de eigenaar niet zou verlengd worden”, zegt Filip. De uitbater bleef niet bij de pakken zitten en ging meteen op zoek naar een nieuw pand. “Helaas blijkt dat niet zo eenvoudig. Ik zoek echt iets in het centrum van Ninove en dat is niet evident.”

Naar aanleiding van de sluiting wou Filip een laatste keer eens alles op alles zetten. Vorig weekend vonden nog twee optreden plaats. Vrijdagavond was het dan zover. Dan opende Gonzo de allerlaatste keer de deuren. “Ik kijk er met gemengde gevoelens naar. We wisten dat deze datum er zat aan te komen, maar dit betekent niet het einde van Gonzo. Ik blijf zoeken naar een nieuw pand voor Gonzo twee punt nul”, zegt hij vastberaden. “We gaan eerst hier nog een allerlaatste keer knallen met muziek van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90.”

Gonzo twee punt nul

De trouwe klanten zullen hun vaste stek nu moeten missen. “Ik ken Filip al heel lang en kom geregeld naar het café. Het is spijtig dat het na vandaag gedaan is”, zegt Sam Nyffels. “In Ninove zijn er bijna geen cafés meer zoals deze.” Ook Jeffrey Vonck vindt de sluiting jammer. “Het is een leuk concept. Helaas sluiten tegenwoordig meer en meer cafés.” Uitbater Filip geeft in ieder geval de moed nog niet op. “Het was eerst even schrikken toen ik hoorde dat ik moest sluiten. Nu ga ik volop voor een nieuwe uitdaging. Hopelijk kan ik snel de deuren opnieuw openen op een andere locatie”, besluit hij.