De helft van de Belgen zegt stress te hebben en 4 op de 10 geeft aan dat stress niet bespreekbaar is met de leidinggevende. Komt daarbij dat op mentale en praktische problemen in de privésfeer nog altijd een taboe rust op de werkvloer. Dat blijkt uit diverse studies. Met deze oplossing wil advieskantoor BDO zijn medewerkers helpen fysiek en mentaal gezond te blijven.
Energieniveaus
“Werk en privé zijn vandaag niet meer los te koppelen. Stress op het werk, slaapgebrek door kleine kinderen thuis of slechte eetgewoontes. Ze hebben allemaal impact op hoe we ons in ons vel voelen. Om het werkgeluk van onze medewerkers te vergroten, stappen we in dit pilootproject waarbij technologie onze mensen helpt een beeld te krijgen van hun energieniveaus. Zo kunnen we elk individu met persoonlijke adviezen bijstaan. Dat is de kern van ons hr-beleid”, zegt Wim Galbusera, hr-directeur bij BDO België.
App
De app Mindstretch van de Leuvense spin-off BioRICS laat toe het stressniveau van medewerkers te meten. Een FitBit registreert dag en nacht de hartslag, de lichaamstemperatuur en de lichamelijke activiteit van de gebruikers. Vervolgens becijfert het algoritme van de app waaraan de lichaamsenergie wordt besteed. Niet alleen fysieke inspanningen worden gemeten, ook de mentale inspanningen.
Finaliteit
Het einddoel van de stress-app is dat gebruikers bij een oranje knipperlicht hun professioneel en privéleven tijdig bijsturen en niet wachten tot het te laat is. Het management van BDO krijgt geen zicht op de individuele data van de proefpersonen. Het zijn uiteindelijk de medewerkers zelf die aan de slag moeten gaan met de output die ze via Mindstretch krijgen. Op geaggregeerd niveau kunnen de data wel nuttig zijn. Als BDO merkt dat in een bepaalde vestiging of in een bepaald team de energiebalans vaak op rood staat, betekent dat er wellicht iets aan de hand is en dat het bedrijf moet ingrijpen.