Afbeelding6

Piek afwezigheden op het werk achter de rug

Traditioneel nemen afwezigheden door ziekte sterk toe in de maanden februari en maart. Maar dit jaar is anders. Dat blijkt uit de Employment Tracker van hr-bedrijf SD Worx. Na de omikronpiek in januari (4,80%) daalde het kortverzuim van 4,12% in februari naar 4,06% in maart. Het middellang verzuim (langer dan 30 dagen) stijgt daarentegen tot 2,86%. Dat is 11% hoger dan in maart vorig jaar.

Toch zijn er sectoren waar het kortverzuim gestegen is: de kleinhandel in de voeding (van 7,19% naar 7,40%) kent nog steeds het hoogste ziekteverzuim van minder dan 30 dagen. Er zijn nog acht andere paritaire comités waar het verlies aan gewerkte dagen oploopt tot 6% of meer. Ook de productie van dieetvoeding, soepen, kruiden en nagerechten (PC 118.19) staat nog in de top 10.

 

Bron SD Worx

2022 startte met een opmerkelijk hoog ziekteverzuim. Heel wat sectoren, maar zeker de voedingsproductiebedrijven stond toen erg onder druk. De afwezigheden bereikten recordhoogten tussen de zes en de negen procent kortdurende ziektedagen in januari. Bovendien vielen ook medewerkers uit door quarantaine of omwille van opvang voor de kinderen. In combinatie met het middellang verzuim (30 dagen tot 1 jaar), kwam deze sector in januari op een verlies van tien tot twaalf procent van de dagen. Ondertussen ligt het verlies tussen de acht en tien procent van de dagen.

Productie niet in het gedrang

“Door een acute stijging van korte ziekte kan de productie in het gedrang komen, maar we zien dat voedingsbedrijven deze pieken van afwezigheden goed anticiperen”, zegt Kim Van Houtven, Senior HR Consultant bij SD Worx. “In december lagen de ziektecijfers al hoger en door omikron schoten de ziektecijfers verder de hoogte in. Het is positief dat voedingsbedrijven zo flexibel kunnen schakelen. Vorig jaar lag de piek van kortdurende ziekte eerder in maart, maar dat is dit jaar niet het geval: werkgevers blijven alles in het werk zetten om onderbrekingen door ziekte te vermijden.”

Interimkrachten

Bij Pralin’art en A&A Chocolaterie nv, deel van de groep Hamlet te Vrasene en actief in 110 landen, worden dagelijks pralines en holfiguren gemaakt in de eigen productiebedrijven in Lokeren. Céline Yzewyn is er hr-manager.

“De laatste twee jaar tijdens corona hebben we binnen onze bedrijven verder gewerkt aan oplossingen voor plotse uitval”, vertelt ze. “Zo zorgen we ervoor dat we onze sleutelfuncties binnen het bedrijf zoveel mogelijk opleiden, zodat we ze kunnen verplaatsen naar de post waar het nodig is. We vangen ook pieken of dalen op met interimkrachten.”

En die tijdelijke krachten bleken onmisbaar met de paasperiode in het vooruitzicht. “In aanloop naar feesten met veel chocolade, zetten we tot honderd interimkrachten in per dag.”