Afbeelding3 Foto Marc Herremans

Er stroomt te veel water door de haven

Volgens onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen kunnen industriële bedrijven heel wat drinkwater uitsparen. De havenbedrijven behoren tot de grootste drinkwaterverbruikers in Vlaanderen. En dat water wordt zelden hergebruikt.

De Antwerpse haven verbruikt ongeveer zes keer zoveel water als alle Antwerpenaren samen. “Er stroomt dus te veel water door de haven”, grappen bio-ingenieurs Tim Van Winckel en Marc Spiller. Daarom ontwikkelde het duo een tool die het bedrijven mogelijk maakt om hun waterstromen te optimaliseren. Zo zouden ze bijna 20 procent water kunnen besparen in de toekomst.

Kraantjeswater als koelvloeistof?

Het project kreeg de titel WaterReact: Water Reuse and Exchange Advanced Computational Tool. “Vlaanderen staat in de top drie van Europese gebieden die kampen met waterstress”, vertelt Van Winckel. “Water is hier schaars door de combinatie van een grote bevolkingsdichtheid en weinig grote waterlopen.”  Daar komt nog eens bij dat de industrie goed is voor 40 procent van het watergebruik in Vlaanderen. “Als je dan weet dat veel van die bedrijven kraantjeswater als koelvloeistof gebruiken, of om trucks en silo’s af te spuiten, dan is het potentieel voor het hergebruik van water overduidelijk.”

“Water is nu eenmaal goedkoop”

WaterReact wil bedrijven helpen om water efficiënt te hergebruiken. Het is een digitaal model dat de waterstromen en waterkwaliteit binnen én ook tussen bedrijven onderling in kaart brengt. “Dat laatste is nieuw voor ons land”, vertelt Spiller. “Water dat voor een bepaald proces gebruikt wordt, wordt nadien geloosd, terwijl er processen zijn die perfect werken met water van lagere kwaliteit.”

Veel bedrijven brengen hun waterstromen wel in kaart, maar om water zelf te zuiveren of te hergebruiken, zijn er momenteel niet voldoende drijfveren. “Water is nu eenmaal goedkoop”, verduidelijkt Van Winckel. Toch zal waterhergebruik de norm worden. De onderzoekers zijn op zoek naar bedrijven om met hun data de tool te perfectioneren. Eind 2022 willen ze naar de markt trekken.