1

Plantyn legt hand op geplaagde Uitgeverij Averbode, Lanens nieuwe kopvrouw

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM - De educatieve uitgeverij Plantyn neemt de geplaagde Uitgeverij Averbode/Editions Erasme uit Scherpenheuvel-Zichem volledig over. Dat melden beide bedrijven dinsdag in een persbericht. Katleen Lanens wordt de nieuwe managing director van de uitgever van onder andere Zonnekind, Zonneland en Zonnestraal. 

Uitgeverij Averbode verkeerde al enkele jaren in financieel zwaar weer. Vorig jaar boekte de uitgeverij van de norbertijnen nog een verlies van 1 miljoen euro op een omzet van ongeveer 16 miljoen euro. Door de precaire situatie voerde het bedrijf een tijdje nog een kleine herstructurering door, waardoor zes medewerkers, onder wie de CEO, hun C4 kregen. De norbertijnen waren dan ook op zoek naar een overnemer.

Miljardairsfamilie 

Met de overname door Uitgeverij Plantyn, onderdeel van het Nederlandse NPM Capital en zo in handen van de miljardairsfamilie Fentener van Vlissingen, komt de uitgever van onder andere Zonnekind en Zonnestraal in rustiger vaarwater. In eerste instantie, in de aanloop naar het volgende schooljaar 2022-2023, focussen de twee uitgeverijen zich op de bestaande activiteiten. Voor de klanten en leveranciers verandert er zo voorlopig niets, klinkt het.

Toekomstvisie 

De komende maanden wordt de toekomstvisie uitgewerkt, die vanaf 2023 “geleidelijk geconcretiseerd” zal worden. Op termijn moet er een eengemaakte organisatie komen. “In het bijzonder complexe en gefragmenteerde onderwijslandschap dat België kenmerkt, laat deze krachtenbundeling toe om nog meer in te zetten op kwalitatieve, allesomvattende leeroplossingen die gebruik maken van een gezonde mix van media en platformen”, dixit Bart Dooms, Managing Director van Plantyn.

Nieuwe kopvrouw 

“Door het samengaan van Plantyn en Averbode/Erasme ontstaat een groep met een unieke combinatie van sterke merken en een bijzonder complementair aanbod”, voegt Katleen Lanens toe. Lanens is momenteel financieel directeur van Plantyn en stapt over naar Averbode/Erasme om er als managing director “de brug te slaan tussen bedrijven”.

Plantyn en Averbode 

Plantyn bestaat al meer dan 70 jaar. De uitgeverij geeft bijvoorbeeld schoolboeken uit en is ook actief rond digitale producten voor schooladministratie en educatieve software. Averbode, met de Franstalige poot Erasme, bestaat al meer dan 100 jaar en geeft tijdschriften, boeken en interactieve lesmethodes uit voor het kleuteronderwijs tot en met het volwassenenonderwijs. Ook de jeugdboekjesreeks Vlaamse Filmpjes is een uitgave van Averbode.

Bron: Belga.