Afbeelding9 Foto Joris Herregods

Goed rapport voor Vlaamse maatwerkbedrijven

Bijna alle Vlaamse maatwerkbedrijven, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen, voldoen aan de verschillende kwaliteitsvereisten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) heeft opgevraagd.

Bedrijven in de sociale economie die aanspraak willen maken op subsidies van de overheid, moeten een kwaliteitslabel behalen. Dat label garandeert dat het bedrijf voldoet aan de kwaliteitseisen en dat de subsidies nuttig besteed worden. Zo zijn er kwaliteitsvoorwaarden op vlak van klantgerichtheid, personeelsbeleid en financieel beheer.

Mooie cijfers

Cijfers tonen aan dat 107 van de 120 Vlaamse maatwerkbedrijven intussen een marktlabel hebben gehaald en zo voldoen aan het kwaliteitsdecreet. Daarnaast hebben 11 maatwerkbedrijven een kwaliteitsregistratie aangevraagd via de tijdelijke standaard Werk en Sociale Economie die geldig is tot eind 2022. Een maatwerkbedrijf heeft zich nog niet geregistreerd binnen het kwaliteits- en registratiemodel en voldoet daarom nog niet aan het kwaliteitsdecreet.

Naast de klassieke maatwerkbedrijven zijn er ook reguliere bedrijven met maatwerkafdelingen. Daar worden personen met een arbeidshandicap of met een psychosociale arbeidsbeperking tewerkgesteld.  Van de 31 erkende maatwerkafdelingen in Vlaanderen beschikken er 28 over een kwaliteitslabel. De afdelingen die nog geen label hebben, werden vrij recent opgericht.

“Na twee turbulente coronajaren is dit toch een prestatie”, zegt Vandromme. Volgens haar tonen de cijfers aan dat de maatwerkbedrijven en -afdelingen kwaliteit hoog in het vaandel dragen.