Vero & Amaury Amaury De Meulder en Veronique Denis.

Primeur: drempelvrije podcast met gebarentaal en ondertitels

HERENT/LEUVEN -Live-ondertitelbedrijf MAX Live Media Access lanceert vandaag ‘Drempelvrij’, de allereerste integraal toegankelijke en inclusieve podcast, met ondertitels Nederlands-Nederlands en een live-vertolking naar Vlaamse Gebarentaal. Zo willen de toegankelijkheidsprofessionals van de Leuvense start-up ook dove en slechthorende mensen bij het populaire podcastgebeuren betrekken.

Tijdens de coronajaren heeft het podcastgenre een heuse revival meegemaakt en doken ze overal als paddenstoelen uit de vruchtbare lockdowngrond op. Jammer genoeg is dit populaire informatie-, instructie- en entertainmentkanaal per definitie ontoegankelijk voor bijvoorbeeld dove en slechthorende mensen, aangezien podcasts over het algemeen enkel in audioformaat te beluisteren zijn.

En dat terwijl wel 1 op de 10 Belgen een auditieve beperking heeft. Dat deze vorm van actualiteit, onderwijs en cultuur dus potentieel 10% van zijn doelpubliek niet bereikt, blijkt extra pijnlijk uit het feit dat er in Vlaamse Gebarentaal zelfs nog geen gebaar bestond voor ‘podcast’. Tot vandaag: Met ‘Drempelvrij’ hebben toegankelijkheidsprofessionals Veronique Denis en Amaury De Meulder van MAX Live Media Access namelijk de allereerste integraal toegankelijke en inclusieve podcast uitgebouwd. “We willen luisteren en een stem geven, beter begrijpen welke drempels er nog zijn in onze samenleving en wat we eraan kunnen doen. Wie weet planten we ook bij de luisteraars kleine zaadjes die straks grote ideeën kunnen worden”, zegt Veronique.

De podcast zal straks te beluisteren zijn op Spotify en de andere traditionele podcastkanalen, maar ook als video te bekijken zijn op YouTube en Instagram, mét Nederlandse ondertitels én een live-vertolking naar Vlaamse Gebarentaal, net zoals bij de coronapersconferenties van het Overlegcomité. Is luisteren of kijken niet je ding, kun je ook telkens een woord-voor-woord-transcriptie of een samenvattend artikel lezen op live-ondertiteling.be.

Tijdens de zes afleveringen van het eerste seizoen ontvangen co-founders Veronique en Amaury verschillende toegankelijkheidsprofessionals uit het werkveld en ook ervaringsdeskundigen uit het doelpubliek. Zo komt in de eerste aflevering ex-coördinator Vlaamse Gebarentaal bij de VRT, Benoît Ramakers, die zelf doof is, vertellen over de drempels die hij ervaart bij het beleven van cultuur en de oplossingen die daarvoor vandaag al bestaan, maar te weinig toegepast worden.

Later in het seizoen zal het o.m. ook nog gaan over audiodescriptie voor blinden en slechtzienden, de toegankelijkheid van events en de opleiding van het knelpuntberoep toegankelijkheidsprofessional. Mis geen enkele aflevering en schrijf je in via podcast.live-ondertiteling.be/inschrijven.

Bekijk en beluister de podcast elke eerste vrijdag van de maand op live-ondertiteling.be/drempelvrij (vanaf vandaag, 8 april).