Afbeelding15 Foto Belga

Recordaantal Europese octrooiaanvragen uit België ondanks pandemie

Het aantal octrooiaanvragen van Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen bij het Europees Octrooibureau is vorig jaar gestegen tot een record van wel 2.485 aanvragen. Dat is een stijging van 3,3 procent tegenover 2020.

Het aantal octrooiaanvragen op het gebied van farmaceutica steeg met 34,3 procent, waardoor die sector het belangrijkste Belgische technologiedomein wordt in aantal aanvragen. Biotechnologie komt op de tweede plaats, gevolgd door medische technologie. Dat betekent dat de drie actiefste Belgische technologiedomeinen verband houden met gezondheidszorg.

Verder werd in België een sterke groei vastgesteld in de domeinen grondstoffen/metallurgie (+51,7 procent), transport (+26,2 procent) en halfgeleiders (+25,9 procent).

Solvay, IMEC en Umicore

Voor België was Solvay opnieuw de actiefste octrooiaanvrager met 276 aanvragen, gevolgd door IMEC, het Leuvense onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnologie, met 140 aanvragen en Umicore met 93 aanvragen. Met de Katholieke Universiteit Leuven, de Universiteit Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Antwerpen waren vijf van de tien actiefste Belgische octrooiaanvragers universiteiten en onderzoeksinstellingen, wat meer is dan in de meeste andere landen.

Europese trend

Het Europees Octrooibureau ontving in totaal 188.600 aanvragen in 2021, goed voor een stijging met 4,5 procent. Digitale communicatie en computertechnologie lieten de sterkste groei optekenen.

Farmaceutica en biotechnologie volgden op de voet, wat alles te maken heeft met sterke innovatie in vaccins en andere domeinen van de gezondheidszorg, zo stelt het bureau.

De algemene stijging van het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau in 2021 was grotendeels toe te schrijven aan het grote aantal aanvragen uit China (+24 procent) en de Verenigde Staten (+5,2 procent). In relatieve termen bleef het aandeel van de aanvragen uit Europa dalen – van 50 procent van het totaal in 2013 tot 44 procent van het totaal in 2021 – doordat meer niet-Europese spelers (voornamelijk uit Azië) hun innovaties willen beschermen op de Europese markt.