Afbeelding1 Tijs Maes en Arnout Contryn

Nieuwe software van Delta Public maakt lokale overheden slimmer

MECHELEN - Met Delta Public helpen Tijs Maes en Arnout Contryn lokale overheden met de analyse en het beheer van financiële processen. Beide oprichters hebben een achtergrond als consultant bij onder meer de Big Four. "We merken dat business intelligence technologieën al sterk aanwezig zijn in de privésector, maar in kleinere lokale besturen zijn ze vaak nog onontgonnen terrein. Dat is zonde."

De twee bouwden software die rechtstreeks aansluit op de bestaande boekhoudsoftware bij lokale overheden. Met één druk op de knop kunnen financiële diensten voortaan meerdere rapporten genereren die hen in staat stellen om financiële stromen beter op te volgen en inefficiënties op te sporen. Ook de beleidsrapportering verloopt automatisch.

Nieuwe uitdagingen

“Achter ieder lokaal bestuur schuilt een hele organisatie die dagelijks een groot aantal facturen verwerkt”, zegt co-founder Tijs Maes.

“Complexe wetgeving, decentrale structuren en lange procedures maken het voor financiële diensten binnen deze besturen vaak moeilijk om het overzicht te bewaren. Laat staan om beslissingen te nemen op basis van alle beschikbare data. Dat is problematisch, want de uitdagingen voor lokale besturen worden alleen maar groter. De vergrijzing, vluchtelingenstromen, de klimaatverandering: het zijn allemaal evoluties met een grote, directe impact op de publieke financiën.”

 

Arnout Contryn en Tijs Maes, Co-founders van Delta Public. Foto RR

Om de noden rond datavisualisatie in kaart te brengen, spraken de oprichters van Delta Public met een veertigtal lokale besturen in heel Vlaanderen. Na een samenwerking met de stad Dendermonde, dat de tool al zes maanden gebruikt, zijn de oprichters klaar voor een bredere uitrol van de software.

Privacy

Arnout Contryn, de andere oprichter van Delta Public, benadrukt dat er voldoende garanties zijn op vlak van beveiliging en privacy. “Onze digitale oplossing komt in aanraking met gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens en leeflonen. Daarom was het voor ons essentieel om onze software te bouwen vanuit Power BI, een datavisualisatietool van Microsoft die voldoet aan de hoogste standaarden rond gegevensbeveiliging.”

“Bovendien zijn we, als vrijwel de enige in België, in staat om de software die we hebben ontwikkeld snel over te zetten naar andere besturen. Hierdoor kunnen we voordelige tarieven hanteren, die ook voor kleinere besturen haalbaar moeten zijn. Vandaag vallen de kleinere gemeenten nog te vaak uit de boot.”

Leermodules

De start-up wil ook de kennis rond datavisualisatie verhogen, zowel binnen de publieke als de private sector. Op de website van Delta Public lanceren de oprichters online leermodules rond Power BI, om de interesse voor datavisualisatie aan te wakkeren bij het brede publiek. Via Nederlandstalige video’s en kennistesten kunnen zowel beginners als gevorderden aan de slag met de opbouw van rapporten. “Om aan de slag te gaan met Microsoft Power BI heb je immers geen IT-diploma nodig”, verzekert Tijs Maes.