2020-09-14 Het centrum van Halle. Credit: Google Street View.

Centrumsteden ontwikkelen slimme digitale infoborden en mobiliteitsapp

HALLE/LEUVEN/HASSELT - Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft een project in Halle goedgekeurd in het kader van slimme steden en gemeenten in Vlaanderen en maakt daarvoor 625.000 euro vrij. Het gaat over digitale infoschermen waarop lokale handelaars hun producten kunnen promoten. Ook een project van de stad Leuven is goedgekeurd, het gaat over een mobiliteitsapp om duurzame verplaatsingen te stimuleren. Voor dat project is in 653.000 euro voorzien.

“Via de oproepen ‘City of Things’ willen we elke Vlaamse stad of gemeente ‘slim’ maken en de mogelijkheden van het Internet of Things en het gebruik van open data laten verkennen. Het doel is om met innovatieve technologieën het leven in gemeenten en steden aangenamer en duurzamer te maken. Met geëngageerde lokale besturen en een grote groep leveranciers van slimme toepassingen, heeft Vlaanderen veel troeven in handen om uit te groeien tot een slimme regio ten voordele van ons allemaal”, zegt Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V).

Digitale infoschermen 

De Stad Halle wil een bruisende handelskern voor haar inwoners, waar ook lokale handel een belangrijke rol speelt. Om leegstand en faillissementen te vermijden willen Halle en Dendermonde digitale infoschermen testen waarop lokale handelaars hun producten kunnen aanprijzen. Daarmee willen de steden vermijden dat enkele grote multinationals krachtige communicatiemiddelen kunnen inzetten.

Mobiliteitsapp 

Ook de Stad Leuven gaat aan de slag met ‘City of Things’. Samen met de Stad Hasselt wil het een mobiliteitsapp ontwikkelen, om burgers te stimuleren om verplaatsingen naar werk, school, winkel of vrije tijd meer duurzaam te maken. Vandaag hebben duurzame mobiliteitsaanbieders elk een eigen app met telkens een apart account en betaalsysteem. Eén app waarop alle mobiliteitsdiensten in de stad te vinden zijn, moet het makkelijker maken voor burgers om te kiezen voor duurzame alternatieven voor de auto. Zo zal het aanbod bestaan uit trein-, bus-, deelfiets- en stepdiensten. Ook aanbieders van elektrisch en publiek opladen van de wagen behoren tot de mogelijkheden.

Daarnaast is het de bedoeling in de app een mobiliteitskrediet voor elke burger voorzien. Door slim gebruik te maken van gebruikersdata kunnen zo gericht voordelen aangeboden worden door lokale besturen op basis van noden en voorkeuren van gebruikers. Mensen die in het centrum wonen zullen bijvoorbeeld andere vervoersnoden hebben dan zij die buiten de stad verblijven. De gebruikersdata laten toe dat publieke middelen ingezet worden waar ze het meest renderen. Voor de ontwikkeling van de app zal de Stad Leuven als partner de Stad Hasselt ondersteunen. In totaal ontvangt het project 653.650 euro steun. Er wordt ook bekeken hoe de app bruikbaar is voor alle steden en gemeenten in heel Vlaanderen.

10 projecten

Crevits heeft 10 projecten over heel Vlaanderen goedgekeurd die inzetten op ‘slimme’  gemeenten en steden. Het gaat over projecten van lokale besturen die een maatschappelijke uitdaging op een slimme manier willen aanpakken via Internet of Things of met open data. De oproep focust op onder meer Slimme economie en Slimme Mobiliteit.