Afbeelding4 Foto Sven Van Haezendonck

Twee jaar geleden ontslagen, nu bouwen ze opnieuw transformatoren: “We willen Pauwels op de kaart zetten”

MECHELEN - Twee jaar na het faillissement van CG Power Systems bouwen ze in de fabriek in Mechelen-Noord opnieuw transformatoren onder de naam Pauwels Transformers. Mensen met een jarenlange staat van dienst die toen hun job kwijtspeelden, keerden enthousiast terug. “We willen Pauwels op de kaart zetten”, zeggen ze.

In februari 2020 verloren 450 mensen hun baan toen CG failliet werd verklaard. De fabriek op de Antwerpsesteenweg stond maandenlang leeg. Tot de beursgenoteerde Saoedische groep EIC de activiteiten in mei vorig jaar overnam. Met de nieuwe naam Pauwels Transformers legde Electrical Industries Company (EIC) de link naar de gloriejaren. Dat bleek strategisch een goede zet.

“Ons orderboekje is goed gevuld”

“We maken ons stilaan klaar voor onze eerste verjaardag. Ons orderboekje is goed gevuld”, vertelt salesmanager Toon Houwen (42). Deze week ging de eerste nieuwe transformator met Pauwels-logo op transport naar een klant in Frankrijk. “Een mijlpaal!”
Daar blijft het niet bij. “We hebben heel wat mooie bestellingen, voornamelijk van de industrie hier in België. Maar wij hebben ook opdrachten voor spelers op de markt van de hernieuwbare energie in de Benelux, Frankrijk en Spanje”, legt Houwen uit. De eerstvolgende units waar ze in de fabriek aan werken, zijn bestemd voor de haven van Antwerpen. Seriële productie moet opstarten in de tweede helft van dit jaar.

 

Dirk Segers, Peter Jacobs en Toon Houwen keerden met plezier terug naar hun oude werkplaats. Foto Sven Van Haezendonck

Momenteel werken er in de fabriek een veertigtal mensen. “We zijn in volle groei. Toen we hier in mei 2021 begonnen, waren we met drie of vier collega’s. Op dit moment zijn het er al meer dan veertig en er vinden iedere dagen sollicitatiegesprekken plaats”, zegt Toon Houwen. Zelf werkte hij zo’n vijftien jaar voor het bedrijf, tot het failliet ging. Nadien werkte hij kort elders in de energiesector. “Bij de heropstart ben ik teruggekomen. Oude liefde roest niet.”

“Ik heb het er voor over om verder te rijden”

Houwen is zeker niet de enige. Het is opvallend hoe ex-medewerkers ondanks hun ontslag toch terugkeerden. “Ik ben blij dat ik terug ben. 35 jaar geleden ben ik bij Pauwels begonnen. Iets meer dan een maand na het faillissement had ik opnieuw werk, maar ik miste het hier. Toen ze me vroegen, heb ik die kans gegrepen”, vertelt Dirk Segers (61) uit Kapellen. “Ik had werk in Antwerpen, maar ik heb het ervoor over om opnieuw verder te rijden”, zegt de senior design engineer.
“In België is er maar één wereldspeler op de markt van transformatoren en mensen komen terug”, zegt Toon Houwen. Peter Jacobs (60) verloor zijn job bij een eerste reorganisatie in 2012, maar ook hij keerde terug. Hij moet de verkoop van Pauwels Transformers op de Duitse markt versterken. “Ik was zelfs al semi met pensioen, maar achter dit project wil ik mee mijn schouders zetten”, vertelt hij.

 

Driss Boufrahi is bezig met het binnenwerk voor een transformator. Foto Sven Van Haezendonck

“Als je met mensen spreekt die Pauwels kennen, dan doen ze dat met waardering. Pauwels staat voor kwaliteit”, zegt Peter. Op relatief korte termijn moet Pauwels Transformers uitgroeien tot een honderdtal werknemers. Ook Tim Pauwels (43) is er wat graag opnieuw bij. “Het voelt goed om hier opnieuw aan het werk te zijn. Ik ben groot geworden met dit bedrijf. Ik heb hier in 1999 mijn stage gelopen voor school”, vertelt hij.

“Ik heb niet lang getwijfeld”

Na zijn opleiding elektrotechnieken in TSM kreeg hij er meteen een contract aangeboden. “Ik heb niets anders gedaan in mijn leven. Toen de fabriek sloot, was dat een klap. Ik had nooit gesolliciteerd. Je begint overal opnieuw vanaf nul. Ik had redelijk snel ander werk als teamleider bij een verpakkingsbedrijf voor groenten en fruit. Toen ik de vraag kreeg om terug te komen, heb ik niet lang getwijfeld”, legt Pauwels uit.