Afbeelding2 Foto Olaf Kraak

Flexi-job bij eigen werkgever niet langer mogelijk

Werknemers zullen niet langer via een uitzendkantoor als flexi-jobber aan de slag kunnen bij een werkgever waarbij ze al een arbeidsovereenkomst hebben ondertekend. De plenaire vergadering van de Kamer sluit zo een achterpoortje in het flexi-jobsstelsel.

Het flexi-jobstatuut kwam er in 2015 om zwartwerk te bestrijden, vooral in de horeca. Wie al een job heeft – minstens 4/5 – kan onbeperkt bijklussen zonder een deel van de verloning te moeten afstaan. Alleen de werkgever betaalt een sociale bijdrage in 25 procent. Sinds januari 2018 kunnen ook gepensioneerden flexi-jobben.

Misbruik

Maar het statuut is niet helemaal immuun voor misbruik. Zo gebeurt het dat een werknemer via een uitzendkantoor als flexi-jobber aan de slag gaat bij dezelfde werkgever als diegene waarmee hij al verbonden is met een arbeidsovereenkomst, en beide statuten dus cumuleert.

Een wetsontwerp van minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne maakt een einde aan dat misbruik. De tekst kreeg donderdag unaniem groen licht in de plenaire vergadering van de Kamer.