4 Katleen Verstraeten, Kris Leaerts en Jeffrey De Sutter.

Ondernemers transporteren 30 paletten met hulpgoederen naar oorlogsgebied

KAMPENHOUT - De oorlog in Oekraïne laat Kampenhoutse ondernemers niet onberoerd. Ze slaan de handen in elkaar en verzamelden dertig paletten met hulpgoederen. De goederen worden met twee vrachten getransporteerd naar Roemenië en Oekraïne. 

De Sutter Naturally, Vinca Bloemen, Brasserie The Loft en Bakkerij Allemeersch postten los van elkaar berichten op Facebook met de vraag hulpgoederen te schenken. Diezelfde dag werd een feitelijke vereniging opgericht, een bankrekeningnummer geopend en staken de ondernemers de koppen bij elkaar.

De actie viel niet in dovenmansoren. De initiatiefnemers zamelden maar liefst 30 ton aan hulpgoederen in.  Met twee transporten wordt de lading deze week overgebracht naar Roemenië en Oekraïne. “We hebben een speciale band met Oekraïne”, zegt Jeffrey De Sutter, zaakvoerder van De Sutter Naturally. “Een van onze belangrijkste houtleveranciers waar we al vijftien jaar mee samenwerken is gevestigd in dat land.

Noden

De ondernemers en willen vooral gericht tewerk gaan: “We weten perfect wat de mensen ginds nodig hebben. Het gaat onder meer over drinkwater, medicijnen maar ook wasmachines. Bovendien weten we perfect waar deze goederen worden afgeleverd, er is geen tussenstation via een grote NGO. De vrouw van Kevin Ringoet van Brasserie The Loft is Roemeense en liet zich goed informeren”, luidt het. En toeval of niet? De nationale kleuren van de Oekraïense vlag, blauw en geel, zijn exact de kleuren van het Kampenhoutse wapenschild: “Uiteraard is dit toevallig, maar misschien versterkt dit onze band met het land. In Kampenhout wonen enkele Oekraïners, al dan niet genaturaliseerd”, aldus burgemeester. Kris Leaerts. Katleen Verstraeten van Vinca Bloemen speelde hier mooi op in: “We verkopen een blauw-geel boeket tulpen en staan 10 euro per ruiker af zodat hiermee hulpgoederen kunnen worden gekocht”, zegt Verstraeten.

Verschillende acties leverden op amper enkele dagen al 1.000 euro op. Ook andere ondernemingen zoals ’t Friethuis, Brouwerij Haacht en Kuehne + Nagel, dat instaat voor een tweede transport, nemen deel aan de actie.

Particulieren

Niet alleen Kampenhoutse ondernemers steunen de actie, ook particulieren kunnen centen storten. “Het bedrag wordt beheerd door de ondernemers die hiermee hulpgoederen kopen”, verduidelijkt de burgemeester. Er werden medicijnen aangekocht maar ook kampeermateriaal bij Camping Zorro en levensmiddelen bij Van Zon.

Wie een financiële bijdrage wilt leveren aan de actie kan dit doen via rekeningnummer BE51 9734 2742 3662.