Afbeelding4 Foto Sebastian Steveniers

Een op drie voedingsbedrijven wil productie verlagen

Omdat ze de stijgende grondstoffenprijzen niet kunnen doorrekenen, overwegen almaar meer voedingsbedrijven om productielijnen stil te leggen. Dat blijkt een rondvraag van L'Echo. Ongeveer dertig procent van de ruim zeshonderd leden van Fevia, de beroepsvereniging van de voedingsindustrie, heeft ofwel de productie verminderd of bereidt zich voor op het stilleggen van bepaalde lijnen.

De moeilijkheden doen zich vooral voor bij bedrijven die voor supermarkten werken, zo blijkt uit de rondvraag. De horeca accepteert de gevraagde prijsverhogingen doorgaans, maar met de distributiesector verlopen de discussies erg moeizaam.

Onmogelijk

“Het voedselaanbod dreigt in het gedrang te komen als er geen pragmatische oplossingen komen”, zegt woordvoerder van Fevia Nicholas Courant. “Sommige bedrijven herzien hun contracten met retailers niet, waardoor ze met verlies werken. Meerdere bedrijven hebben al productielijnen moeten sluiten en die tendens zal zich waarschijnlijk nog verderzetten. Het wordt onmogelijk als we die prijsverhogingen niet kunnen doorrekenen.”