Waarom zou iemand interesse hebben in een familiegeschiedenis die hoofdzakelijk een periode bestrijkt van enkele eeuwen terug? Kan een huidige naamgenoot Callens daar wel zijn voorouders in terug vinden? Het antwoord is voor de meeste Callens-telgen volmondig ‘ja’.
“Het doel van deze familiegeschiedenis was een vervolg te brengen op een achttal bestaande stambomen Callens, van diverse auteurs, alsook aan een pak gegevens die op het internet beschikbaar zijn via Geneanet”, aldus auteur Jan Callens. “In dit werk worden de vroegere stambomen Callens aan elkaar gelinkt in één grote stam. Wie dus weet dat hij/zij zelf in één van de vroegere stambomen staat, zal er gemakkelijk in slagen nu kennis te maken met het nog verdere verleden. Met deze verschillende werken en Geneanet samen kunnen zo’n 30.000 personen aan elkaar gekoppeld worden, waarvan de grootste hoeveelheid naamgenoten Callens zijn.”
Zo kan de auteur inmiddels andere Callens uit zijn kennissenkring of uit zijn regio, waarvan de verwantschap niet gekend was, intussen verre neven of nichten noemen.
Roots in de landbouw
Quasi alle Callens in West- en Oost-Vlaanderen blijken hun roots te hebben in de gemeenten Bellegem of Zwevegem en de stad Kortrijk. Vermoedelijk is de familienaam, een metroniem van Calle, de vleivorm van Catharina, het eerst gebruikt in Kortrijk zelf, maar de hoogste concentratie naamdragers is einde 14de en begin 15de eeuw in Bellegem te vinden. De familienaam verspreidde zich pas echt van Zuid-West-Vlaanderen in noordelijke richting vanaf het begin van de 17de eeuw. Zeven eeuwen na de eerste naamdragers is de ruime regio rond Kortrijk nog altijd de grootste pool van de familienaam. Eén stamvader voor alle Callens is er niet aan te duiden, maar vanaf het begin van de 15de eeuw konden wel vele gezinnen gekoppeld worden tot uitgebreide genealogieën in de kasselrijen Kortrijk en Oudenaarde. In deze studie wordt aangetoond dat zeker twee derden van de Callens uit de bestudeerde periode van één en dezelfde stamvader afstammen.
Van de 15de tot begin 17de eeuw behoorden vele Callens tot de sociale middenklasse en hebben in die hoedanigheid mee hun stempel gedrukt op de lokale geschiedenis. “Hun beroep was voornamelijk landbouwer of een aanverwante activiteit”, zegt auteur Jan Callens. “Sommigen hadden een eerder bescheiden landbouwbedrijf, maar er waren ook opvallend veel grote boeren bij, die soms meerdere grote hofsteden bezaten of pachtten, met uitschieters tot boven 60 hectaren. Er mag gerust gesteld worden dat de familie Callens significant heeft bijgedragen aan de voedselbevoorrading van Kortrijk en het vooral oostelijk daarvan gelegen achterland.