Tien Belgische bedrijven staan in de lijst die deze maand werd bekendgemaakt. Plaats 869 is voorbehouden voor de enige onderneming uit de provincie Antwerpen. Bij de oprichting in 2015 begon Teal Partners met vier werknemers. Intussen zijn ze met 37 en draaien ze een omzet van rond de 4 miljoen euro.
“Dat we op de ranking van snelste Europese groeiers staan, wisten we zelf niet eens. Ik heb wel een mail gehad van de Financial Times, maar ik dacht dat het spam was”, lacht Koen Denies (36), medeoprichter van Teal Partners. “Het is tof dat we deze erkenning krijgen. Ik hoop vooral dat we hiermee kunnen laten zien dat onze manier om een bedrijf te leiden werkt. Dat het anders kan.”
Anders is het zeker. Teal Partners, gevestigd vlak bij Park Spoor Noord, drijft zijn principes van transparantie en zelfstandigheid tot in het extreme door. Een hiërarchie waarbij managers elk hun eigen afdeling aansturen, bestaat er niet. De medewerkers – of ‘partners’ zoals ze op de bedrijfswebsite stuk voor stuk genoemd worden – kiezen zelf hoe ze hun werk organiseren en met wie.
“Als je niets liever doet dan de hele dag software schrijven, moet je dat vooral kunnen blijven doen en je niet verplicht voelen om op te klimmen naar een andere functie die je minder goed ligt. De basisidee is: mensen inzetten waar zij energie krijgen. Daar heb je geen carrièreladder voor nodig.”
Denies haalde zijn mosterd in het managementboek Reinventing Organizations van Frederic Laloux. “Ik herkende me meteen in de principes die hij aanhaalt. Zoals het inzetten op vertrouwen van medewerkers en hen stimuleren om zelf beslissingen te nemen. Thuis doen we niet anders: we beslissen zelf over belangrijke zaken als de kinderen, onze woonplaats, het huis … Dan is het logisch dat we dat ook op het werk kunnen. We geven ons personeel daarvoor alle informatie die ze nodig hebben, zoals volledige transparantie over tarieven, omzetten en winsten, onze visies en ambities. Dat alles gekoppeld aan duidelijke verwachtingen.”
Geen jaloezie over lonen
In die visie past ook het openloonbeleid, waarbij alle collega’s van elkaar weten hoeveel ze precies verdienen. “Die openheid geeft onze werknemers het vertrouwen dat alles eerlijk verloopt”, zegt Denies.
Ontstaat er dan geen jaloezie? “We nemen zo net een aantal oorzaken van jaloezie weg. Toen we een medewerker eens meer loon wilden geven, wees hij het voorstel af. Hij wilde een paar maanden wachten tot hij evenveel kon bijdragen als zijn meer ervaren collega.” Jonge starters krijgen bij Teal Partners trouwens elke zes maanden automatisch een loonsverhoging, zodat ze niet hoeven te jobhoppen om zich financieel op te werken.
Er is ook winstdeelname voor het personeel. In 2020 werd een bedrag van 65.472 euro verdeeld onder 13 medewerkers. Maar het blijft constant zoeken naar evenwichten in die vooruitstrevende aanpak, geeft Denies toe.
“Vrijheid geven mag niet hetzelfde zijn als verantwoordelijkheid afschuiven. Zo wilden we onze werknemers zelf laten beslissen over wie hoeveel opslag mocht krijgen. Al snel lieten ze weten dat dit voor hen te moeilijk was. Nu maken wij zelf een voorstel en overlopen we dat met de hele groep samen. En dat werkt goed.”
“Samen met SD Worx ontwikkelen we een loonmotor die een heel nieuwe manier van werken moet betekenen voor werkgevers en werknemers.”
Koen Denies, oprichter Teal Partners
Er zijn ook nadelen aan het openloonbeleid. “We kunnen geen sollicitanten ‘kopen’ door hen extra loon te beloven. Dat zou niet correct zijn tegenover de anderen en iedereen zou het dus ook meteen weten.”
“Bij een sollicitatie verliezen we daardoor af en toe iemand die elders meer kan krijgen. Maar dat vind ik niet zo erg. Loon is maar één aspect om voor ons te kiezen. Wij betalen goed, maar we willen medewerkers vooral overtuigen met ons hele project.”
Mikken op Duitse markt
Zowel Koen Denies als medeoprichter Jelle Huygen heeft een verleden bij HR-dienstverlener SD Worx. Die achtergrond manifesteert zich niet alleen in de manier waarop ze hun bedrijf leiden, maar ook in wat ze maken: software om HR- en loonprocessen te verbeteren.
“Samen met SD Worx ontwikkelen we een loonmotor die een heel nieuwe manier van werken moet betekenen voor werkgevers en werknemers. We brengen er alles bij elkaar, van contracten tot vakantiedagen en alle verloningen, waarbij je in realtime elke verandering kunt zien of simulaties kunt uitvoeren. Met de huidige systemen is dat allemaal veel minder flexibel en transparant. We willen met dit systeem ook naar Duitsland trekken”, zegt Denies.
“Voor de uitzendsector werken we aan een project voor betere matches tussen vacatures en potentiële werknemers. ‘Tewerkstelling’ is hét domein waarop we ons willen positioneren met onze software en disruptief willen zijn.”
De snelste Antwerpse groeier blijft intussen maar groeien. Er staan nog negen vacatures open en op het einde van het jaar verwacht Teal Partners tegen de vijftig medewerkers uit te komen.