“Deze harmonisatie en realisatie van een gelijk speelveld binnen de maatwerksector is een voorbeeld van goed asymmetrisch beleid waardoor we hier in Vlaanderen, dankzij de federale regering, een forse stap vooruit kunnen zetten en 450 nieuwe jobs kunnen creëren voor de maatwerksector”, aldus Crevits. “Die jobs zijn erg welkom. Ze geven aan maar liefst 450 personen met een arbeidsbeperking de kans om hun talenten te onplooien in een maatwerkbedrijf en zo mee bij te dragen aan onze krappe arbeidsmarkt. Zo creëren we ook stap voor stap een meer inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen alle kansen krijgt. Die jobs zullen ook bijdragen aan de klimaatuitdaging door vooral werk te maken van meer circulaire bedrijfsactiviteiten en verminderen van de CO2-uitstoot.”
Volledige harmonisatie
In totaal telt Vlaanderen 140 maatwerkbedrijven. Maatwerkbedrijven bieden werk op maat en ondersteuning aan personen met een arbeidsbeperking. Vandaag stellen zij meer dan 23.000 doelgroepwerknemers of maatwerkers tewerk. Tot eind 2018 was er binnen de maatwerksector nog een onderscheid tussen de beschutte en de sociale werkplaatsen.
Dat onderscheid is sinds 1 januari 2019 in de Vlaamse regelgeving weggewerkt. Vandaag is die harmonisatie een feit. Net zoals de beschutte werkplaatsen zullen de sociale werkplaatsen voortaan vallen onder de regeling van de sociale Maribel en onder de meer voordelige bijdragevermindering van de categorie 3 van de structurele vermindering. Dat heeft ook als gevolg dat Vlaanderen 14 miljoen euro kan herinvesteren in de maatwerksector.