1

Owlee-app helpt je fiets veilig te stallen

EVERE - De Brusselse start-up Owlee lanceert een social mobile app waarop fietsers een overzicht van alle veilige fietsstallingen in Belgische steden kunnen raadplegen, en het diefstalrisico van elke locatie kunnen inschatten.

Elk jaar worden in België ongeveer 100.000 fietsen gestolen. Een echte plaag waarvoor maar weinig toereikende oplossingen bestaan. Dieven laten zich niet afschrikken door zelfs de zwaarste sloten, tracers zijn niet altijd efficiënt, en verzekeraars dekken het risico vaak niet volledig.

Veiligheidsindex 

Via de Owlee app kan je veilige fietsstallingen in de buurt vinden, beoordelen, beschikbaar stellen én delen met je medefietsers. Op basis van de informatie en de beoordelingen van gebruikers geeft Owlee een dynamische veiligheidsindex van 0 tot 100, om fietsers zo goed mogelijk te informeren over het risico op diefstal dat aan elke locatie verbonden is.

Gebaseerd op vertrouwen

“De gebruikers zijn de drijvende kracht achter de app. Owlee is gebaseerd op vertrouwen. We zetten de beoordelingen van de gebruikers om in een veiligheidsindex, die op een betrouwbare manier het risico op diefstal bepaalt”, zegt Romain Foncier, medeoprichter en developer van Owlee.

De start-up mikt daarbij op fietsers die korte afstanden afleggen en hun fiets willen stallen voor 30 minuten tot drie uur. Want bijna alle bestaande fietsparkeeroplossingen zijn gebaseerd op een abonnementssysteem en zijn niet geschikt voor occasionele fietsers.

Op zoek naar bedrijven

Owlee werd in oktober 2021 geselecteerd voor het acceleratorprogramma Start it @KBC. Op die manier wil de start-up zijn ambitie waarmaken en een revolutie teweegbrengen in het beveiligd fietsparkeren. Owlee hoop nu sneller gaan en is op zoek naar bedrijven die fietsmobiliteit op een zeer concrete manier willen bevorderen, alvorens een nieuwe ontwikkelingsfase te starten.