Het Leuvens ingenieursbureau Extraqt berekent via simulatiemodellen, in samenwerking met de KU Leuven, hoeveel warmte uit de Dijle kan onttrokken worden, zonder dat de rivier ecologische schade oploopt. Die rivierwarmte wordt gebruikt om opnieuw aan de bodem te geven, nadat daarvan warmte is gebruikt om de gebouwen te verwarmen.
Op dit moment wordt er op Janseniushof nog enkel gebruik gemaakt van geothermie. Vanaf deze zomer zal de warmte van de Dijle worden gebruikt om opnieuw in de bodem te pompen. De installatie werd dinsdag voorgesteld.
In totaal telt Janseniushof 103 wooneenheden: het gaat om een mix van assistentiewoningen, appartementen, studio’s en eengezinswoningen. “In Nederland komt de combinatie van geo- en aquathermie al wat meer voor, in België zijn dit soort projecten nog vrij uniek”, zegt co-founder Jan Denayer van Extraqt. “Een gebouw verwarmen met enkel rivierwarmte, dus aquathermie, is nog uitzonderlijker.”
De provincie Vlaams-Brabant heeft een subsidie van een goede 75.000 euro uitgekeerd voor het project van Extraqt. Dat komt neer op ongeveer de helft van de totale kost.
Bron: Belga.