bart-lodewyckx-tvl

“Maatregel van 6.621 jobs in Limburg mag niet op de schop”

Over een half jaar vervalt de erkenning van Limburg als 'ontwrichte zone', waardoor onze bedrijven de kosten om iemand aan te werven zullen zien stijgen. Nochtans zijn er sinds de invoering in 2015 al 6.621 vacatures via deze maatregel ingevuld. Unizo Limburg pleit dan ook voor een verlenging van de ondersteuning.

Limburgse bedrijven die op een industrieterrein zijn gevestigd, kunnen als ze een investering doen en daar nieuwe mensen voor nodig hebben, een vrijstelling krijgen van 25% van de bedrijfsvoorheffing per aanwerving. En dit 2 jaar lang. “Als je kan aantonen dat de bijkomende tewerkstelling een rechtstreeks gevolg is van je investering, heb je recht op de vrijstelling”, legt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg uit. “Denk bijvoorbeeld aan een heftruck die je aankoopt en de aanwerving die je doet om met de heftruck te kunnen rijden.”

“Sinds 2015, het moment dat de maatregel werd ingevoerd, hebben al 486 Limburgse bedrijven er een beroep op gedaan, goed voor de creatie van 6.621 jobs”, telt Lodewyckx. “In het afgelopen jaar 2021 ging het om 80 Limburgse bedrijven, met 796 bijkomende arbeidsplaatsen.”

Maar aan de steunmaatregel dreigt een einde te komen aangezien de huidige reglementering in oktober ophoudt om te bestaan. “Nochtans blijft deze ondersteuning hard nodig om de totale loonkost onder controle te houden en de drempel om bijkomende aanwervingen te doen, laag te houden”, vindt de Unizo-baas. “Zolang er geen algemene daling is van de loonkosten, pleiten we sterk om de erkenning als ontwrichte zone in stand te houden en dus de maatregel vanaf oktober 2022 te verlengen. Ondernemers die het risico nemen om te investeren en aan te werven, verdienen elke steun.”